Tersine beyin göçü başladı!

Tersine beyin göçü başladı!

Yurtdışına giden bilim adamı ve araştırmacılardan Türkiye'ye hızla dönüş başladı.

ABD'de katıldığı çalıştayda Türkiye'den yurt dışına giden bilim insanlarına seslenen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, 'Türkiye'ye dönün" mesajı verdi ve ekledi: "Son 7 yılda 545 araştırmacımız yurda döndü..."

Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve California Nano Sistem Enstitüsü (CNSI) tarafından organize edilen etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'deki bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri değerlendirdi.

Siz deyin ki, 'şu şekilde bir destek ya da teşvik programı oluşturalım', biz de bunun için gerekli altyapıyı hemen hazırlayalım. Proje ve fikir sizden, destek ise bizden olsun
"Son 4 yılda düzenlenen çalıştayların dışarıdaki bilim insanlarımızla ilişkiler açısından yeni bir dönem başlattı. Yurtdışında gerçekleştirdiğimiz çalıştaylarda, sizleri Türkiye'ye, memleketinize davet ediyoruz. Artık Türkiye'de tersine bir beyin göçü süreci başladı" diyen Işık şöyle devam etti.

"Çalıştayların amacı, 'muhakkak Türkiye'ye dönün' gibi bir mesaj vermek değil. Dünyanın önemli üniversitelerinde akademisyenlerimiz ve araştırmacılarımızın olmasını bir zenginlik olarak görüyoruz. Sadece şu mesajı vermek istiyoruz: Eğer Türkiye'ye dönmek isterseniz, kapılarımızın sonuna kadar açık.

Türkiye bundan 20-30 yıl önceki Türkiye değil. Bugün, ekonomisiyle, dış politikasıyla, bütçe imkanlarıyla, özellikle de eğitime, üniversitelere ve bilime ayırdığı kaynaklarla çok farklı bir konumda... Gerek ülke içinde gerekse yurtdışındaki bilim insanlarına 
yönelik önemli destek ve teşvik mekanizmalarını da yürürlüğe koyduk ve son zamanlarda yurtdışından Türkiye'ye dönüş yapan bilim insanlarının sayısında artış yaşanıyor.

2007-2014 yılları arasında AB 7. Çerçeve Programı kapsamında toplam 215 araştırmacı, TÜBİTAK'ın tersine beyin göçünü desteğiyle de 330 araştırmacı olmak üzere, toplamda 545 araştırmacımız yurda dönmüştür..."

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.