Teröre karşı ortak yatırım çağrısı

Teröre karşı ortak yatırım çağrısı

Suruç'taki saldırının ardından iş dünyası ile akademisyenler birlik mesajları verirken, Çözüm Süreci'nin sürdürülmesi ve yatırımların devam etmesi ortak temenniler arasında yer aldı.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen terör saldırısının ardından iş dünyası temsilcileri ile akademisyenler 'birlik' mesajları verirken, Çözüm Süreci'nin sürdürülmesi ve yatırımların artarak devam etmesi ortak temenniler arasında yer aldı.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, Suruç'taki saldırıya ilişkin, "Şanlıurfalılar bu sorunu aşacaktır. Birlikte hareket edersek baş edemeyeceğimiz bir problem yok" dedi.

Olayların ekonomik anlamda bazı riskler barındırdığını ancak bu tuzağa düşülmemesi gerektiğini kaydeden Ertekin, "Şanlıurfa'ya yatırım çekmeye çalışıyoruz. Geçen yılın biraz altında da olsa yatırım çekmede büyük bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu yılın nisan sonu itibarıyla şehrimize 42 yatırım teşvik belgesi verilirken, bunların sabit yatırım tutarı ise 103 milyon lira oldu. Bu iş yerlerinde bin 551 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

"Güvenlik riski oluşursa, olumlu hava sekteye uğrayabilir"

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomi Programı Koordinatörü Prof. Dr. Muhsin Kar ise terörün bölgede belirsizlik yarattığını söyledi.

Bölgedeki sorunların sadece ekonomi kaynaklı olmadığına işaret eden Kar, "Eğer güvenlik riskleri artarsa, oluşan olumlu iklim sekteye uğrayabilir. Çözüm sürecinin geleceğinin belirsizliği bölgeye gidecek olan özel sektör yatırımlarını geciktirebilir ya da iptal ettirebilir" değerlendirmesinde bulundu.

"Siyasi belirsizlik ortadan kalkmalı"

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl de küresel ekonomideki daralmayı hatırlatarak, "Farklı pazarlardaki sıkıntılar da buna eklenirse, büyümenin düşmesine neden olabilir. Yatırımcı siyasi belirsizlikten, iç karışıklıktan etkileniyor. Yatırımların sağlanabilmesi için siyasi belirsizliğin ortadan kalkması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Karagöl, çözüm sürecinin devam ettirilmesi gerekliliğinin de altını çizdi. 

"Bölge insanının yatırımı verilebilecek en iyi mesaj"

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Coşkun ise ekonominin güven ve istikrar üzerine kurulduğunu dile getirdi.

Bölgedeki STK'ları birlik ve beraberlik noktasında mesaj vermeye ve adım atmaya çağıran Coşkun, "Bölge insanı, oraya yatırım yaparak bölgenin güvenilirliğini herkese göstermeli. Fiili olarak yatırım yapılması verilecek en iyi mesaj olur" diye konuştu.

"Ciddi olumsuzluk doğurmaz"

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek de Suruç'taki terör olayının Türk ekonomisine kısa vadede olumsuz etkisinin olmayacağını savundu.

Suriye ve Irak'ta yaşananların sınır bölgesindeki illeri olumsuz etkilediğini kaydeden Yülek, "Terörün ülkemize sıçramış olması, bu aşamada bir infial uyandırsa da ekonomik açıdan kayda değer bir zarar oluşturmayacak" dedi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.