TEOG'da merak edilen sorular

TEOG'da merak edilen sorular

Temel Eğitimden Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemİ yerleştirme sonuçlarına göre yerleştiği okuldan memnun olmayan, zorunlu açık liseye kaydedilen ve özel okula kayıt yaptıran öğrencilerin okullarını değiştirebilmeleri için “nakil dönemi” başladı

TEOG sonuçları açıklandıktan sonra 25 okulun yazıldığı tercihlerinden birine yerleşemeyen 71 binden fazla öğrencinin otomatikman açık liseye kaydı yapıldı. Tercih yapmayanlarla birlikte 200 binin üzerinde öğrencinin açık liseye kaydedildiği ortaya çıkarken, liselerde 248 bin 908 kontenjan boş kaldı. 3 ayrı dönem halinde yapılacak nakil uygulamasının ilki dün başladı ve 21 Ağustos’ta bitecek. 

Yerleştirmeye esas nakil sonuçları 24 Ağustos’ta ilan edilecek. İkinci dönem nakil başvuruları 24-28 Ağustos’ta alınacak, sonuçları ise 31 Ağustos’ta duyurulacak. 

Üçüncü dönem nakil başvuruları ise 31 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde yapılacak, sonuçları 7 Eylül’de açıklanacak. Aynı zamanda özel okullar da boş kontenjanları için dünden itibaren kayıt almaya başladı. Nakillerin nasıl uygulanacağına ve nasıl katılabileceğinize ilişkin sorularınızın yanıtları şöyle: 

NAKİL UYGULAMASI NE DEMEK?

Yerleştiği okuldan memnun olmayıp, başka okula gitmek isteyenler, açık liseye yerleşenler ya da özel okullardan devlet okullarına geçmek isteyenler nakil başvurusunda bulunacak. Öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil başvurusu için boş kontenjan şartı aranmaksızın 3 tercih yapacak. Yerleştirme işlemleri 7 Eylül’de son bulacak.

TABAN PUAN OLACAK MI?

Hayır. Okullara yerleştirmeler puan üstünlüğüne göre yapılacak.

İL SINIRLAMASI VAR MI? 

Hayır. Tıpkı ilk tercih listenizde olduğu gibi il ve ilçe sınırlaması ile okul türü sınırlaması olmadan 3 okul yazabileceksiniz. Daha sonra bu listenizi bir ortaöğretim kurumundan onaylatmanız gerekiyor. Özel okullara boş kontenjan varsa devlette de nakillerin başlayacağı 17 Ağustos’tan itibaren kayıt yaptırabileceksiniz. Bu okullar için tercih listesi hazırlamanız gerekmeyecek.

DEVLETTEN GEÇİŞ VAR MI?

Evet var. Bunun için öğrencinin nakil uygulamasına katılması ve YEP puanı ile başarı sırasını dikkate alarak tercih listesi hazırlaması gerekiyor. Tercihlerinizi de bir ortaokuldan onaylatmanız gerektiğini unutmayın. 

KAÇ KEZ NAKİL OLACAK? 

Nakille r üç ayrı dönem halinde yapılacak. İlk dönem başvuruları 17-21 Ağustos, ikinci 24-28 Ağustos ve sonuncusu da 31 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında alınacak.

YERLEŞTİRMELERDE KURAL NEDİR? 

Yerleştirmeler Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) üstünlüğüne göre merkezi olarak yapılacak. 

KONTENJANIN DOLU OLMASI ÖNEMLİ Mİ?

Hayır. Bir okulda boş kontenjan olmasa da tercih listesine alınabilecek. 

AÇIK LİSEDE OLAN KATILACAK MI? 

Açıköğretim kurumlarına yerleşen öğrenciler de 3 dönem halinde yapılacak nakil uygulamasına katılma hakkına sahipler. Ayrıca 3 dönemlik il, ilçe ve okul türü sınırlaması bulunmayan bu nakiller dönemi bittiğinde bir kez de açık lisedeki öğrenciler için il ve ilçe öğrenci yerleştirme komisyonlarınca boş kalan kontenjanlara 7-10 Eylül tarihleri arasında nakil yapılacak. Bu nakillere sadece açık lisede olan öğrenciler katılacak. 3 tercih hakları olacak. Okullara YEP üstünlüğüne göre yerleştirilecekler. Bu uygulamada il ve ilçe sınırı var. 

KAYITLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı özel okullarda yeni kayıtlar devlet liseleri için nakillerin başlayacağı 17 Ağustos’tan itibaren tekrar başlayacak.

habertürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.