TEOG yerleştirme puanına göre doğru okul seçimi

TEOG yerleştirme puanına göre doğru okul seçimi

Eğitimciler, TEOG yerleştirme puanına göre okul tercihinde bulunacak öğrencilere ipuçları verdi.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8. Sınıf öğrencilerine yönelik yapılan ve 1.185.328 öğrencinin katıldığı ikinci dönem merkezi ortak sınavlarının sonuçları, “e-okul Veli Bilgilendirme Sistemi”nden duyuruldu.

TEOG sonuçlarını heyecanla bekleyen öğrenciler, iyi bir lisede eğitim görmek için tercihte bulunacaklar. ide okulları TEOG birimi, öğrencilerin gelecekleri için en doğru tercihi yapmaları adına hem öğrencilere hem de anne babalara, okul seçiminde dikkat etmeleri gereken konularla ilgili önerilerde bulundu.

Tercih dönemi ne zaman başlayacak?

Öğrenciler, Haziran - Temmuz 2017 tarihleri arasında lise için tercihlerini yapmaya başlayacaklar. Aileler tercihleri, eokul.meb.gov.tr adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecek.

TEOG sonuçlarına göre sıralama yapacak olan öğrenciler, tüm okul türlerini içeren 25 okula kadar tercihte bulunabiliyor. Ancak, 'özel okula kayıt yaptırdım' tercihini işaretleyenlere okul tercih ekranı açılmayacak. Özel okullara kesin kayıt yaptıranlar da tercih sistemine dahil edilmeyecek.

Yerleştirme işlemleri, öğrencilerin YEP üstünlüğü, tercih önceliği ve okul kontenjanına göre yapılacak, yerleştirme sonuçlarının ilanı ve kesin kayıtlar ise Ağustos'da açıklanacak.

TEOG puanı nasıl hesaplanıyor?

Liseye girişte, Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) dikkate alınıyor. YEP için öncelikle öğrencilerin Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) hesaplanıyor.

YEP hesaplanırken öğrencilerin 6, 7 ve 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile 8'inci sınıf AOSP'si toplanıyor. Elde edilen toplam puan da ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde ediliyor.
Puanlama, 500 tam puan üzerinden yapılacak.

Teog yerleştirme puanına göre doğru seçim nasıl yapılmalı?

Lise, yükseköğrenime geçiş kararının verildiği önemli bir dönem. Bu nedenle, 8. sınıfı başarıyla tamamlayan öğrencilerin önce hangi tür liseyi seçeceklerine karar vermeleri gerekiyor. ide okulları TEOG birimi, okul seçiminde akademik başarıya ek olarak öğrencinin kendi yeteneklerini keşfetmesi ve o alana doğru bir şekilde yönlendirilmesi gibi konulara da dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Öğrenciler, 500 tam puan üzerinden aldıkları TEOG yerleştirme puanına göre özel ya da devlet okulu seçeneklerini sıralayarak, kendi kariyer ve eğitim olanaklarına göre başvuru yapabilirler. Yurtdışında eğitim almak isteyenler ise, tercihlerini IB programı uygulayan okullardan yana kullanabilir.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.