TEOG sonuçları için büyük gün 2 Ocak!

TEOG sonuçları için büyük gün 2 Ocak!

TEOG sonuçları 2 Ocak'ta açıklanacak. MEB Müsteşar Yardımcısı TEOG sonuçlarının 2 Ocak'ta açıklanması planlandığını açıkladı.

MEB Müsteşar Yardımcısı Kurt, TEOG sınav sonuçlarını 2 Ocak Cuma günü açıklamayı planladıklarını belirterek, "Daha önce de açıklayarak bir sürpriz yapabiliriz" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, AA muhabirine, kasımda yapılan birinci dönemTemel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ortak sınavlara 969 sınav merkezinde, 1 milyon 287 bin 874 öğrencinin katıldığını aktaran Kurt, sınavda özel eğitim alan öğrencilere yönelik de tedbirler aldıklarını dile getirdi. Yaklaşık 6 bin 121 engelli öğrenci için tedbir aldıklarını belirten Kurt, 67 öğrenciyi evinde, 3 öğrenciyi de hastanede sınav yaptıklarını kaydetti. Kurt, görme engelli öğrenciler için okuyucu ve kodlayıcılar görevlendirdiklerini, bu yıl ilk defa 300 dolayındaki az gören öğrencinin daha kolay okuma yapabilmesi için de büyük puntolu soru kitaplarının basıldığını ifade etti.

Bu yıl ilk kez Musevi cemaatin talebi üzerine, sınavlarda Musevi öğrencilere de din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının yöneltildiğini anımsatan Kurt, 40 öğrencinin özel olarak hazırlanan din kültürü ve ahlak bilgisi sınavına girdiğini dile getirerek, "Kendileri de bundan çok memnun olduklarını söylediler" dedi.

"İsterlerse Hristiyan öğrencilerimize de din kültürü sorusu sorabiliriz"

Hristiyan dinine mensup vatandaşlardan benzer bir talebin gelip gelmediği sorusuna Kurt, "Ortak bir müfredat oluşturulabilir ve Hristiyanlık adına bize bir program teslim edilebilirse biz de uzmanlarımızla, Hristiyan akademisyenlerimizle birlikte hazırladığımız sorularla onları da bu sınavlara alabiliriz. Hristiyan öğrencilerimiz, şu an bu dersten muaf tutuluyorlar. Dolayısıyla 5 dersten aldıkları puanların ortalamaları alınarak puanları hesaplanıyor" diye konuştu.

Geçen yılki ortak sınavlarda, soru hazırlama komisyonuna ilişkin yaşanan tartışmaların  anımsatılması üzerine Kurt, bu yıl sınav komisyonunun tamamen değiştirildiğini söyledi.

Soru hazırlayan ekibin de tamamen değiştiğini bildiren Kurt, sorular hazırlanmadan önce yaklaşık 17 akademisyenle soru hazırlama teknikleriyle ilgili seminer verildikten sonra 103 kişiyle birlikte ortak sınavların sorularının hazırladığını söyledi. Redaksiyon ekibini de tamamen değiştirdiklerini belirten Kurt, 26 profesör, 20 doçent, 8 yardımcı doçent ve 10 öğretim görevlisi olmak üzere 64 akademisyenle redaksiyon işlemini gerçekleştirdiklerini ve 6 binin üzerinde  soru hazırladıklarını kaydetti.

İkili kopya 4 soru kitapçığıyla engellendi

Kurt, geçen sene A ve B olmak üzere iki soru kitapçığının oluşturulduğunu, bu yılki sınavda ise ikili kopyayı önlemek üzere A, B, C ve D olmak üzere 4 kitapçığa çıkardıklarını bildirdi.
Bunun yanında sınavlarda sınıf oturma düzenini soru kitapçıklarıyla birlikte gönderdiklerini belirten Kurt, geri dönüşümünü aldıklarını ve öğrencilerin hangi sırada ve hangi kitapçığı aldığını sistemde görebildiklerini kaydetti.
Sınav evrakının taşınmasında yurtiçinde 76 hat ve 76 araç ile 152 kurye kullandıklarını, yurtdışında ise 15 sınav merkezinde 30 kurye görevlendirdiklerini anlatan Kurt, tüm araçlarda GPS sisteminin kurulduğunu, araçların hareketlerinin sınav evraklarını teslim edene kadar takip edildiğini, ayrıca İçişleri Bakanlığı ile yaptıkları protokolle emniyet ekiplerince soruların güvenliğinin sağlandığını ifade etti.

2 soruya itiraz geldi

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında, sorulara ilişkin bu yıl çok fazla itirazın gelmediğine işaret eden Kurt, bunu soru hazırlamadaki itiz çalışmaya ve uzman kişilerin görevlendirilmesine bağladıklarını vurguladı. 
Geçen yıl sorulara 8 bin 200 itirazın geldiğini, bu yıl ise bu sayının 268 olduğunu belirten Kurt, "Sorulardan sadece ikisine itiraz geldi. Biri matematik sorusu biri Türkçe sorusu. Geçen sene sorularla ilgili onlarca dava açılmasına rağmen bu sene sadece bir soru için Türkçe sorusu için açılmış iki dava söz konusu. Biz de akademisyen arkadaşlarımızla oturup bu soruyu değerlendirdik. Sorunun doğru olup olmadığıyla, hatalı olup olmadığıyla ilgili kanaate vardık. Neticede biz sorumuzun hatalı olmadığı kanaatindeyiz. Mahkemeye de gerekli savunmamızı gerektiği zaman yapacağız. İnşallah bu sorunun da hatalı olmadığını hep beraber göreceğiz" diye konuştu. 

Bu yıl ilk kez sınavları itirazları internet üzerinden bir modül aracılığıyla aldıklarını bildiren Kurt, öğrencilerin sınavda kitapçıklarını, T.C. kimlik numaralarını yanlış kodlayabildiklerini söyledi. 

Bu öğrencilerin mağdur olmamaları için dilekçe yazmaları gerektiğini hatırlatan Kurt, "e-İtiraz modülü yaparak, Türkiye ve dünyanın her yerinden, internet ortamında T.C. numarasını ve bilgilerini girerek, modülden gelen itirazları aldık ve bunlara ilişkin cevaplarımızı kendilerine ilettik. Haklı bulduğumuz hususlarda da gerekli işlemleri yaparak, öğrencilerimizin bir hak kaybı yaşamamalarını sağlamaya çalıştık" dedi.

Bu yıl soru hazırlayan ekipte daha fazla öğretmen ve akademisyenin bulunduğunu aktaran Kurt, Anadolu'nun farklı yerlerinden 71 ve merkez teşkilattan 32 öğretmenle soruların hazırlandığını, 64 akademisyenle de redaksiyonun yapıldığını söyledi.

Soru hazırlamadaki ekibin gerçekten başarılı olduğunu dile getiren Kurt, sadece bir soruya itiraz edilmesi ve dava açılması da bu soruların ne kadar kaliteli olduğuna ilişkin bir bilgi verdiğini kaydetti.
Sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine Kurt, "Sınav sonuçlarını, ocak ayının ilk haftası, hatta şunu söyleyebilirim, 2 Ocak Cuma günü saat 18.00'de açıklamayı planlıyoruz, daha önce de açıklayarak bir sürpriz yapabiliriz ama planlamamız 2 Ocak 2015 Cuma günü" şeklinde konuştu.
Yerleştirmeler 30 Ağustos'a tamamlanacak

Merkezi sınavlar sonrası yerleştirme sürecinde büyük bir başarı sağlanmasına rağmen bazı sorunların da yaşandığını hatırlatan Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ufak tefek bazı hatalar oldu. Biraz gecikmesi özellikle mahkemelerin sorulara itirazları ve verdikleri kararlardan kaynaklandı. Biliyorsunuz torba yasayla biz bunu sınırladık, bir ay içerisinde bu itirazların sonuçlanması gerekiyor. Bu sene de planlamamıza göre 30 Ağustos itibarıyla bütün yerleştirmeleri tamamlamış olacağız. Dolayısıyla ayrıca bir yenilik yapacağız; muhtemelen özel okula giden ya da açık lisede okumak isteyen öğrencilerimizi yerleştirme dışında tutarak, diğer öğrencilerimizi çok rahatlıkla yerleştireceğiz. Geçen sene yaşadığımız bir takım ufak tefek sıkıntıları özellikle adrese dayalı sistemde evine uzak okullara yerleşen öğrencilerimizle ilgili sorun yaşamayacağımızı düşünüyoruz."
Ortak sınavlardan sonra öğrencilerin görüşlerini almak üzere çeşitli okullarda röportajlar yaptıklarını https://oges.meb.gov.tr adresinde bunu yayınladıklarını belirten Kurt, isteyenlerin videoyu buradan izleyebileceğini söyledi.

TEOG itiraz sayısında düşüş

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) uygulamaya konulan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında gerçekleştirilen ortak sınavlara yapılan itirazlarda, geçen yıla göre yüzde 97'lik bir düşüş yaşandı. Geçen yıl aynı dönemde 8 bin 200 olan itiraz sayısı, bu yıl 268'e geriledi.

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu yıl sınav itirazlarını daha hızlı ve daha kolay alabilmek için itiraz modülünü hayata geçirdi. İlk kez, 26-27 Kasım'da gerçekleştirilen merkezi ortak sınavlar sonrası faaliyete geçirilen itiraz modülü sayesinde, sınavlara itirazlar internet üzerinden alınmaya başlandı. Bu durum velilerin sorulara itirazlarını kolaylaştırdı.
Bu yıl sınavlar sonrası 268 soruya itiraz geldi. 2013-2014 eğitim-öğretim yılının birinci yarıyılında gerçekleştirilen ortak sınavlarda, itiraz sayısı 8 bin 200 olarak tespit edilmişti. Bu şekilde itiraz oranında, bir önceki döneme kıyasla yaklaşık yüzde 97 düşüş görüldü. 

"Sınav İtiraz Modülü"ne, "http://esinav.meb.gov.tr/ItirazGiris.aspx"  adresinden ulaşılabiliyor. İtiraz başvuruları, öğrencinin T.C. kimlik numarası ve nüfus cüzdanı seri numarası kullanılarak yapılıyor.
TEOG alternatifi açık lise

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi yerleştirmelerinde yaşanan sorunları çözmek için yaptıkları çalışmalar kapsamında, bu yıl açık lise kayıtlarını erken bir tarihe alacaklarını belirterek, " Kaydını yapmayan ya da açık liseye devam etmek isteyen çocuklarımızın da kaydını aynı tarihte açık liseye yapacağız" dedi. 

Tekin, AA muhabirinin 19. Milli Eğitim Şurası ve eğitim gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.
Milli Eğitim Şurası'na ilişkin sürecin mevzuatla düzenlendiğini, gündemde nelerin olacağı, hangi konularda karar alınacağının ayrıntılı bir biçimde yönetmelikte yer aldığını anlatan Tekin, yönetmeliğin 15. maddesinde, şuranın gündemi dışındaki konularda karar alamayacağı şeklindeki düzenlemenin bulunduğunu aktardı. 
Tekin, "Dolayısıyla tanımlanmış gündem içerisinde karar alınabilir. Onun dışındaki konularda karar alınmaz. Karma eğitim de bu anlamda bu şuranın gündemi içinde yer alan bir konu değil" bilgisini verdi.
Tekin, karma eğitimin kaldırılması yönünde bir önerinin, şuraya sunulması halinde sonucun ne olacağına ilişkin soru üzerine, "Bu öneriyi sunabilirler. İlgili arkadaşlar görüşlerini dile getirebilirler. Ama bu konuda gündem dışı olduğu için herhangi bir karar alınması mümkün değil. İlgililer ancak sonraki şuralar için gündem konusu edinmek üzere önerebilirler. O da tartışılabilir, konuşulabilir. Ama bir karar alınması mümkün değil" dedi.
Şuraya ilişkin, 10 çalıştay yaptıklarını ve bu çalıştaylar sonucunda ortaya çıkan konu başlıklarıyla ilgili karar alınabileceğini tekrarlayan Tekin, belirlenen konu başlıklarını da bakanlık olarak kendilerinin belirlemediğini, şura katılımcılarının önerileriyle gündemin oluşturulduğunu söyledi.
Değerler eğitimiyle ilgili kararlar önemli olacak
Komisyonlarda değerler eğitiminin de tartışıldığının hatırlatılması üzerine Tekin, değerler eğitimiyle ilgili tartışmaların komisyonda gündeme getirileceğini, orada alınacak kararların kendileri için yol gösterici olacağını, uygulamaya geçirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı. 
Değerler eğitimi ile ilgili MEB'in şura dışında başka bir çalışmasının bulunup bulunmadığının sorulması üzerine de Tekin, şunları kaydetti:
 "Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmasında, 'kendi kültürü, geleneği, değerleriyle ve tarihiyle çelişen bir eğitimin dünyanın hiçbir yerinde olmadığı, bunun eğitim süreciyle çelişen uygulamalar olduğunu' söyledi. Bu zaten MEB’in üzerinde çalıştığı konulardan bir tanesiydi. Biz, MEB bünyesindeki okullarda okutulan ders kitaplarının içerisinde bu tür ifadelerin, bu tür hususların ayıklanması için ilgili çalışmalarımızı zaten başlatmıştık. Bunun dışında değerler eğitimiyle ilgili hususların nasıl müfredat içerisinde yer verileceği, şurada alınacak kararlar bizim için önemli olacak. O zaman da onları değerlendireceğiz."
Takviye kurslarında yoğun ilgi
Yusuf Tekin, dershanelerin özel okula dönüştürülmesi konusunda yeni bir gelişme olup olmadığı sorusu üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, dershaneler konusundaki kararlılığı ve bakanlığa yönelik desteği için teşekkür etti.
Dershanelerin fırsat eşitliğini engellediğini ifade eden Tekin, Bakanlığın, dershaneler konusunda aldığı kararların hep çarpıtıldığını ve yanlış aksettirildiğini vurguladı. 
Dershanelerin Türkiye'deki eğitim sistemi içinde doğru bilinen bir sürü şehir efsanesini üreterek ayakta kalan mekanizmalar olduğunun altını çizen Tekin, sözlerine şöyle devam etti:
"Mesela 'fırsat eşitliğini sağlıyor dershaneler' iddiası... Koca bir yalan, böyle bir şey yok. 300-500 TL’lik ücreti olan dershanelerden 30-40 bin TL’ye uzanan geniş bir yelpaze var. Bu tam tersine fırsat eşitliğini sağlayan değil, fırsat eşitliğini engelleyen bir durumdu. Cumhurbaşkanımız da konuşmasında ona atıfta bulundu ve eğitime herkesin eşit düzeyde ulaşması için MEB müfredatının bir üst eğitim kurumuna yerleştirilme sınavlarında başat unsur olacağını, sürecin tamamen bununla sınırlı olacağını, tüm çocukların eğitime eşit düzeyde ulaşması için tedbirler alınacağını söyledi. 
Biz, zaten bunun çalışmalarını yürütüyoruz. Cumhurbaşkanımızın, Başbakan olduğu dönemdeki talimatlarıyla başlatmıştık. Hafta sonları ve hafta içinde okullarda ve halk eğitim merkezlerinde, çocuklara okullardaki derslerini takviye edici nitelikte kurslarımızı başlattık. Çok yoğun bir ilgi var. Bu yoğun ilgiyi karşılamakta zorlandığımız yerler oldu. Bunun altını çizmek lazım. Öğretmenlerimizden, çok yoğun talepler var, öğrencilerimizden çok büyük talep var. Biz de üzerimize düşeni yapacağız."
TEOG yerleştirmelerinde özel okul kayıt takvimi erkene alınacak
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, lise yerleştirmelerinde yapılacak değişikliklere dair soruyu da yanıtlayan Tekin, sisteme ilişkin yaptıkları araştırmalarda sınav süreciyle ilgili memnuniyetin yüzde 100'e yakın olduğunu söyledi. 
Okul derslerinin sınav kapsamında olması, müfredat dışında soru sorulmaması, öğrencilere dinlenme imkanı verilmesi, sınavın rutin okul faaliyeti olarak algılanması, yanlışların doğruyu götürmemesi ve telafi sınavlarının yapılmasının çocuklar için çok olumlu konular olduğunu aktaran Tekin, ancak sınava ilişkin memnuniyeti, yerleştirme sürecinde yaşayamadıklarını vurguladı.
Bu yıl 1 milyon 170 bin dolayında öğrenciyi tercihine yerleştirdiklerini, 120-130 bin dolayında öğrencinin ise tercihlerine yerleşemediğini ifade eden Tekin, yerleştirmedeki sorunları çözecek yeni tedbirlerin neler olacağı konusunda yaz boyunca çalıştaylar yaptıklarının altını çizdi.
Çalıştaylarda gelen önerilerden birisinin, özel okulların kayıt sürecinin erken başlaması yönünde olduğunu kaydeden Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özel okullara kayıt sürecini yerleştirme sürecinden biraz önceye çekeceğiz. Özel okullar öğrencilerini kaydedecekler, isteyen öğrenci özel okula kayıt yaptıracak, isteyen öğrenci de kamu okullarındaki kayıt takvimini bekleyecek ve oradaki yerleştirme sürecine dahil olacak. Ama hiçbir şekilde kamu değil, özel okula gitmek isteyen çocuk da özel okula kaydını yapacak ve bizim sistemimizden düşmüş olacak. Ama sonra fikrini değiştirip kamu okuluna gelmek isterse eğer nakil prosedürüne tabi olarak gelebilecek. Böyle bir öneri var, bu öneriyi de değerlendiriyoruz."
Tercihte bulunmayanları için sunulan alternatifleri de değerlendiren Tekin, 12 yıllık zorunlu eğitime göre, 8. sınıfı bitiren tüm çocukların liseye kayıtlarının yapılması gerektiğine işaret etti. Yusuf Tekin, şunları kaydetti:
"Bir başka alternatifimiz de açık lise. Bunu da değerlendireceğiz. Kaydını yapmayan ya da açık liseye devam etmek isteyen çocuklarımızın aynı tarihte açık liseye kaydını yapacağız. Bu yılki sorun şuradan kaynaklandı: Açık lise kayıtları çok geç yani ekim ayı içinde başladı ve dolayısıyla TEOG  yerleştirmeleri sürecinde, açık liseye gitmek isteyen çocuklar tercihlerini yapamadılar. Bu yıl o kayıtları da biraz erkene alacağız. Normal TEOG yerleştirmelerini aynı tarihe alıp ikisini birlikte yapmış olacağız."
Eğitim öğretim desteği
Bu yıl özel okula devam eden öğrencilere verilen eğitim-öğretim desteğinin gelecek yıl verilip verilmeyeceğine ilişkin soru üzerine Tekin, özel okullarda bu yıl 250 bin öğrenciye teşvik verildiğini belirtti. Desteğin, kamu okullarından özel okula geçenlere verildiğini dile getiren Tekin, "Mantığı da özel okullar, kamudaki yükü alıyorlar idi. Önümüzdeki yıl da bu uygulama devam edecek, aksayan kısımları varsa aksayan kısımlarla ilgili olarak değişiklikler yapabiliriz. Sahadan gelen talepler doğrultusunda değişiklikler yapılabilir. Şu anda bu konuda net olarak ne tür bir değişiklik yapacağımızı söylememiz doğru olmayabilir" diye konuştu.  

TEOG sonuçlarında puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak

Merkezi ortak sınavlarda alınan puanlar, yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Bu puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak. 
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında ise öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Bu puanlama ise 500 tam puan üzerinden yapılacak.

Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.