TEOG Sınavının olayı olan "özveri" sorusunun cevabı ne?

TEOG Sınavının olayı olan "özveri" sorusunun cevabı ne?

Teog 2. dönem Türkçe sınavında sorulan özveri sorusunun doğru cevabı ne? Türkçe sınavında çıkan özveri sorusunda hata var mı? Özveri ne demek? Detaylar haberimizde..

TEOG 2. Dönem sınavları birinci oturum 27 Nisan 2016 tarihinde sona erdi Milyonlarca öğrenci daha iyi bir liseye yerleşmek için birbirleriyle yarıştı. Öğrenciler Teog birinci oturumda Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavlarına girdi. Teog 2. dönem birinci oturumu ilk sınavında öğrenciler Türkçe sınavına girdi. Türkçe sınavındaki bir soru birçok öğrencinin kafasını karıştırıken, sınav ile ilgili yorumlarda "özveri" sorusunun iptal edilmesi gerektiği düşüncesi çoğaldı. Peki Teog Türkçe sınavında sorulan özveri ile alakalı sorunun cevabı ne?

Teog 2. dönem Türkçe sınavında sorulan özveri ile alakalı soru şu şekilde;

Gerçek dostluğun ne olduğunu bilirim, bildiğim için de ..... Bu cümlenin "özveri" anlamı taşıması için aşağıdakilerin hangisiyle tamamlanması gerekir?

A) dostumun beni hiç yargılamadan dinlemesini beklerim.

B) dostlarımın kötü günler yaşamasını hiç istemem.

C) yeri geldiğinde kendi isteklerimden onun için vazgeçerim.

D) "dost" diyebileceğim insanı seçerken uzun süre düşünürüm.

İllk olarak özveri kelimesinin anlamına bakalım. Sözlükte Özveri, Bir amaç uğruna veya gerçekleştirilmesi istenen herhangi bir şey için kendi çıkarlarından vazgeçme, fedakârlık: anlamına geliyor.

Bir cümle içerisinde kullanırsak; Daha bilgili olmalı, daha çok özveride bulunmalı ve zekice davranmalıyız. Şimdi soruya dönersek, soruda Gerçek dostluğun ne olduğunu bilirim, bildiğim için de ... cümlesinin sonuna özveri anlamı taşıyan şıkkın ne olması gerektiği isteniyor. A şıkkında dostumun beni hiç yargılamadan dinlemesini beklerim. derken, özne temenni içerisinde bulunuyor. B şıkkın da dostlarımın kötü günler yaşamasını hiç istemem. ile tamamlandığında C şıkkında yeri geldiğinde kendi isteklerimden onun için vazgeçerim. ile tamamlandığında öznenin, herhangi bir şey için kendi çıkarlarından vazgeçme ve fedakarlık anlamı taşıyor. O yüzden Teog Türkçe sınavında sorulan özveri sorusunun cevabı C şıkkı oluyor. D şıkkına baktığımızda ise, öznenin, seçme işlemini gerçekleştirirken,düşünme eylemini yaptığını belirtiyor. Aslında soruyu çözerken yükleme bakmak yeterli,

Şıklarda bulunan yüklemlerin fiillerine baktığımızda, beklemek, istemek, vazgeçmek, düşünmek; Özveri kelimesinin anlamına baktığımızda Bir amaç uğruna veya gerçekleştirilmesi istenen herhangi bir şey için kendi çıkarlarından vazgeçme, fedakârlık: anlamına geliyor. O yüzden de doğru cevap C şıkkı olarak karşımıza çıkıyor.

www.kamusaati.com

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.