Temizlik ve hijyen konusunda sınıfta kaldık

Temizlik ve hijyen konusunda sınıfta kaldık

"Yeterince Temiz miyiz?" başlıklı araştırma, insanların çoğunun tuvalete girdikten sonra ellerini yıkamadığını gözler önüne serdi.

AA'nın haberine göre gün içinde birçok kişinin elini sıkıyor ve merhabalaşıyoruz. Peki, bu kişilerin ne kadar temiz ya da pis olduğunu biliyor musunuz? Bu sorunun cevabını, Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümünün gerçekleştirdiği “Yetirince Temiz miyiz?” başlıklı araştırması verdi. 9 bin kişi üzerinde yapılan araştırma, katılımcıların yüzde 70'inin sabah yüzünü, yüzde 58,2'sinin ise tuvaletten çıkınca ellerini yıkamadığını ortaya koydu.

Sabahları yüzümüzü yıkamıyoruz
Araştırmada, toplumda bilinmesi gereken temel sağlık davranışları incelendi. 9 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, el-yüz ve tuvalet temizliği gibi günlük alışkanlıklar sorgulandı. Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simten Malhan'ın önderliğindeki araştırmada, katılımcıların yüzde 70,5'i sabah kalktığında elini yüzünü, yüzde 61,1'i dışarıdan eve döndüğünde elini yıkamadığını belirtti.

Sifonu çekmeyenler çekmeyenler çoğunlukta
Araştırma sonuçları ise insanların temizlik konusunda pek titiz olmadığını da gözler önüne serdi. Öyle ki, katılımcıların yüzde 76,9'u tuvalete girmeden, yüzde 58,2'si çıktıktan sonra ellerini yıkamadığı, yüzde 87,1'i tuvalete girmeden önce ve yüzde 8,9'u çıktıktan sonra sifonu çekmediği, yüzde 48,8'i sifonu çekerken tuvalet kapağını kapatmadığını ifade etti.

Eğitim düzeyi yükseldikçe temizlik artıyor
Araştırma, özellikle 15-44 yaş grubunun, diğerlerine göre temizlik konusunda daha duyarlı olduğunu, eğitim düzeyi yükseldikçe temizliğe verilen önemin arttığını gösterdi. Prof. Dr. Malhan, hijyene verilecek önemle birçok hastalığın bulaşmasının önlenebileceğini vurgulayarak "Ortalama 20 saniyede el yıkanabilirken, çok küçük maliyetlerle çok büyük hastalıkların önüne geçilebileceği göz ardı edilmemeli. Basit davranışların öğretilmesiyle, bulaşıcı hastalıkların tedavisindeki yüksek maliyetlerin de önlenebilir” dedi. 

kadınvekadın

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.