Temiz Çevre Engelsiz Hayat

Temiz Çevre Engelsiz Hayat

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde 2013'te başlatılan "Temiz Çevre Engelsiz Hayat" projesi kapsamında, 285 ton atık yağ toplandı.

Bundan elde edilen gelirle 33 akülü tekerlekli sandalye, 141 görme engelli bastonu, 3 hasta yıkama ünitesi alınarak, ihtiyaç sahiplerine teslim edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde yılda 300 bin ton civarında atık yağ oluşurken, bunun 20 bin tonu toplanıyor. 

Lavabolara dökülen veya çöpe atılan atık yağlar, yeraltı sularına, akarsulara, göllere ve denizlere karışıp, temiz su kaynaklarını kullanılamaz hale getiriyor. Kanalizasyon sistemine karışarak tıkanıklıklara yol açan atık yağlar, yağışlı havalarda şehir merkezlerinde sel ve taşkınlarla karşılaşılmasına sebep oluyor. 
Atık su arıtma tesislerine de olumsuz etkileri görülen atık yağlar, oluşturduğu tahribatlar nedeniyle ekonomik anlamda büyük kayıplara yol açıyor. 

Geri dönüşüm için toplanan atık yağlar ise bünyesinde oluşan yağ asitlerinden arındırılarak biyodizele dönüştürülüyor. Petrol ürünü olan motorine göre daha az karbon salımı yapan biyodizel, çevreci bir yakıt olmasının yanında petrol bağımlılığının da azalmasına katkı sağlıyor.

- 36 ilde 30 bin toplama bidonu yerleştirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Çevre Koruma Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle 1 Temmuz 2013'te başlatılan "Temiz Çevre Engelsiz Hayat" projesiyle atık yağlar konusunda toplumun bilinçlendirilmesi, geri dönüşüm ve çevre duyarlılığının oluşturulması hedefleniyor. 

Proje kapsamında, öğrencilere, öğretmenlere, muhtarlara, ev hanımlarına eğitimler verilirken, okul, cami, muhtarlık ve konut sitelerine toplama bidonları, afişler ve broşürler dağıtılıyor. 

Proje başlangıcından itibaren başta büyükşehirler olmak üzere 36 ilde okul, cami, muhtarlık ve konut sitelerine toplam 30 bin toplama bidonu yerleştirildi ve 285 ton atık yağ toplandı. 

Atık yağlardan elde edilen gelirlerin tümüyle engellilerin ihtiyaçları doğrultusunda 33 akülü tekerlekli sandalye, 141 görme engelli bastonu, 3 hasta yıkama ünitesi alındı. Alınan araç ve gereçler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aracılığıyla da ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. 

Toplumun bilinçlenmesi amacıyla düzenlenen eğitimlerin ve kamu spotları sonucunda atık yağlar konusunda toplumda olumlu etkilerin oluştuğu ve bilinçlenme ve duyarlılığın yerleştiğini gözlenirken, "Temiz Çevre Engelsiz Hayat" projesine en fazla ilgiyi İstanbul ve Ankara'da yaşayan vatandaşlar gösterdi. Proje kapsamında toplanan yağların kayda değer kısmı, bu illerden toplandı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.