Televizyon dizilerinde trafik kurallarına uyma oranı yüksek

Televizyon dizilerinde trafik kurallarına uyma oranı yüksek

Emniyet Genel Müdürlüğünün, yaptığı çalışmada, 50 televizyon dizisindeki trafik sahnelerinde, emniyet kemeri ve cep telefonu ile ilgili kurallara yüksek oranda uyulduğu belirlendi.

Emniyet Genel Müdürlüğünün, izleyicide trafik kurallarına uyma bilincini artırmak için yaptığı çalışmada, izlenme oranı yüksek televizyon kanallarındaki 50 dizideki trafikle ilgili sahnelerde, emniyet kemeri ve cep telefonuyla ilgili kurallara yüksek oranda uyulduğu belirlendi.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı verilerine göre, Türkiye'de televizyon dizilerinde trafik kurallarına uyulup uyulmadığı, yapımcılarla dizi setlerinde emniyet görevlilerinin yüz yüze yaptıkları görüşmelerin ardından titizlikle takip ediliyor. Görevliler, dizilerin yayınlanan bölümlerindeki sahnelerde fotoğraf çekme yöntemiyle trafik kurallarına uyulup uyulmadığını belirliyor ve sonucu dizi yapımcılarına iletiyor.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü, nisan, mayıs ve haziran ayları boyunca en çok izlenen 50 dizinin 694 bölümünü takip etti. Bu dizilerdeki bin 736 sahnenin bin 509'unda oyuncular emniyet kemeri kuralına uydu. 694 bölümde cep telefonuyla konuşulan 304 sahnenin 222'sinde oyuncular kurala uydu.
 
İzlenme oranı yüksek televizyon kanallarındaki 50 dizide araç kullanırken emniyet kemeri takılması kuralına yüzde 86,9, cep telefonu kullanma kuralına yüzde 73 oranında uyuldu.
 
Son 3 ayda sekiz bölümü takip edilen Kanal D'deki Galip Derviş'te 19 sahnenin hepsinde oyuncular araç kullanırken emniyet kemeri taktı. TRT'deki Zengin Kız Fakir Oğlan, Böyle Bitmesin ve Osmanlı Tokadı dizilerinde de tüm sahnelerde emniyet kemeri ile ilgili kurallar yerine getirildi. 
 
Not Defteri, Dila Hanım, Kaçak Gelinler, Pis Yedili ve Huzur Sokağı adlı dizilerdeki sahnelerde de cep telefonu kuralına tamamen uyuldu. 
 
Düşler ve Umutlar ile Ulan İstanbul dizilerinde emniyet kemeri takılı araç kullanma kuralına yüzde 50 oranında uyuldu. ATV'deki Kaçak dizisinde emniyet kemeri kullanma oranı yüzde 33, polisiye dizi Arka Sokaklar'da ise bu oran yüzde 29'da kaldı. Doksanlar dizisinde ise hiçbir sahnede emniyet kemeri kuralı yerine getirilmedi.
 
Polisin takip ettiği 50 diziden, Beni Affet, Küçük Ağa ve Güneşi Beklerken dizilerinin de arasında bulunduğu 17'sinde cep telefonu kuralına uyuldu.
 
Kurtlar Vadisi, Ankara'nın Dikmen'i, Sevdaluk, Dila Hanım, Düşler ve Umutlar, Hatasız Kul Olmaz ve Ulan İstanbul dizilerinde ise oyuncular kuralı ihlal edip araç kullanırken cep telefonuyla konuştu.
 
Vatandaşların trafik kurallarına riayet etmelerinde, dizi oyuncularının rollerinin örnek teşkil ettiği belirtiliyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.