Telefon dolandırıcılığında yeni numara

Telefon dolandırıcılığında yeni numara

Telefonla dolandırıcılık yapanlar yeni bir yöntem geliştirdi.

Telefonla ulaşılan kişilere, sağlık ve danışmanlık hizmeti kapsamındaki sigorta paketini 1 yıl önce sesli onayla kabul ettikleri iddiasıyla 1200 lira ödemeleri gerektiği, aksi halde yasal işlem başlatılacağı tehdidinde bulunuluyor.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, telefonla aradıkları kişileri dolandırmaya çalışan kötü niyetlilere karşı vatandaşları uyardı. Dolandırıcıların herhangi bir numaradan arayarak ulaştığı kişilere 'Sağlık ve danışmanlık hizmeti' sunduklarını, bu kapsamda 1 yıl önce araç, ev sigortasını da kapsayan 2 yıllık bir pakete sesli onay verdiklerini ve hizmet karşılığı doğan borcun ödenmesi gerektiğini söylediğini aktaran Gündüz, bunun için de 1200 lira talep edildiğini belirtti.

Neşet Gündüz, arayan kişinin, buna itiraz edilmesi halinde poliçenin adresine gönderilerek yasal işlem başlatılacağı gibi tehditlerle vatandaşın korkutulduğunu belirtti. Gündüz, 'telefonla sesli hizmet onayı' gerekçesinin kullanıldığı bu yeni dolandırıcılık yöntemine karşı vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

MAĞDUR OLAN HAKKINI ARASIN

Benzer şekilde mağdur olan tüketicilerin Tüketiciler Birliği'ne başvurup yasal süreci başlatmaları önerisinde bulunan Gündüz, telefonla yapılan sesli sözleşmelerin geçersiz sayıldığına dikkati çekti. Gündüz, "Sözlü taahhüt alma ve bunun sözleşme akdi olarak geçerli kılınması, tüketicinin açık iradesinin olmaması ya da algılayamaması sonucu sıkıntı yaşanabileceği düşüncesiyle telefonla yapılan sözleşmeler yasalarca geçersiz olur" dedi.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Gündüz, insanların yasalarla tüketicilere tanınan hakları bilmesi ve telefonda kendisini arayarak para talep edenlere güvenmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

TÜKETİCİ SUİSTİMAL EDİLİYOR

Neşet Gündüz, ayrıca tüketicilerin bankadan aldıkları kredilerin dosya masrafı ile kredi kartı ücretlerinin geri ödenmesi konusunda istismar edildiğine işaret etti. Televizyon kanallarında alt yazı şeklinde, radyo reklamlarında, internet ortamında, sosyal paylaşım sitelerinde bankalardan son 10 yıla ait kart ücreti ya da kredi masrafının geri ödenmesi için 50 liradan başlayan fiyatlara avukatlık ücreti ödeyerek, yasal işlem yapılabileceği yönünde çıkan duyuruları eleştiren Neşet Gündüz, "Herhangi bir avukata ya da aracıya bu konuda vekalet verilmesi zorunluluğu yok. Tüketici hakem heyetine başvuran kişiler, bu konuda ücret ödemeden haklarını arayabilir. Tüketiciler suistimal ediliyor, para için kandırılıyor" diye konuştu.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.