Telaferli Türkmenlerin tehlikeli yolculuğu

Telaferli Türkmenlerin tehlikeli yolculuğu

Kerkük'te otobüslere bindirilen 2 bin Telaferli Şii Türkmen, Bağdat'a uğurlandı. Güzergahta IŞİD militanlarının bulunması nedeniyle yolculuğun riskli olduğu belirtildi,

Telaferli Şii Türkmenlerin, IŞİD’in öncülüğündeki silahlı gruplardan kaçış çilesi sürüyor. Kerkük'te otobüslere bindirilen 2 bin Türkmen, Bağdat'a uğurlandı. Ancak güzergahta IŞİD militanlarının bulunması nedeniyle yolculuğun tehlikeli olduğu belirtildi. 
 
Alınan bilgiye göre, daha güvenli olan Şii bölgesine gitmek isteyen Türkmenler, çocuk, kadın, yaşlı, hasta günlerdir yollarda. Erbil’den Kerkük’e kamyon ve buldukları diğer araçlarla gelen 2 bin Türkmenin amacı Bağdat üzerinden Necef’e ulaşmak. Kerkük’teki hüseyniyelerde dün gece ihtiyaçları karşılanan Türkmenler, sabah erken saatlerde kendilerine tahsis edilen otobüslerle Bağdat’a doğru yola çıktı. Türkmenler, IŞİD tehlikesi nedeniyle 3 saatlik yol yerine 20 saatlik uzun yoldan Bağdat'a ulaşmaya çalışacak. 
 
Necef'e gitmek istiyorlar
 
Telaferli 70 yaşındaki Fevziye Adnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir aydır kamplarda ve göç yollarında hayatta kalma mücadelesi verdiklerini söyledi. Önce Musul'un peşmerge kontrolündeki Sincar ilçesine sığındıklarını anlatan Adnan, burada bir ay kampta kaldıktan sonra Erbil ve Kerkük'e geldiklerini belirtti. Adnan, IŞİD militanlarının havan topu saldırısında, kızının ve bir torununun gözleri önünde yanarak öldüğünü ifade ederek "Bombalar evlerimize isabet ediyordu. Telafer'i terk etmek zorunda kaldık. Şimdi Necef'e gitmek istiyoruz. Tabii IŞİD militanlarına yakalanmazsak" dedi. 
 
"Ölüm yoluna çıktık"
 
Evini 7 çocuğuyla terk etmek zorunda kalan Süheyip Halaybekli de "Ölüm yoluna çıktığımızı düşünüyorum. Önümüze IŞİD militanları çıkabilir. Ama başka çaremiz yok. Her şeyi göze aldık" diye konuştu. 
 
Kerkük Polis Müdür Yardımcısı General Turhan Abdulrahman, kente giriş yapan sığınmacı sayısının bir gecede 2 bini aştığını söyledi. Abdulrahman, sığınmacıların, Kerkük'teki hüseyniyelerde konuk edildiğini, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının temin edildiğini belirtti. Otobüslerle Bağdat'a gönderdikleri Türkmenlerin, herhangi bir korumaları olmadığını kaydeden Abdulrahman, "Üç saatlik Kerkük-Bağdat yolu IŞİD militanları nedeniyle güvenli değildi. Bunun yerine onları daha uzun fakat daha güvenli olan güzergahtan Bağdat'a gönderdik. Fakat yine de endişeliyiz. İnşallah IŞİD militanlarına yakalanmazlar" ifadesini kullandı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.