Telafer'den kaçış

Telafer'den kaçış

Irak'ta Musul'un Telafer ilçesinin, IŞİD'in kontrolüne girmesi nedeniyle yüzlerce Türkmen, 50 kilometre mesafede, peşmerge kontrolündeki Sincar ilçesine sığındı.

Irak'ta Musul'un  Telafer ilçesinin,Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün kontrolüne girmesi nedeniyle yüzlerce Türkmen, 50 kilometre mesafede, peşmerge kontrolündeki Sincar ilçesine sığındı.

Telafer'de iki gündür devam eden silahlı çatışmalar ve IŞİD militanlarının düzenlediği havan saldırılarında, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sivillerin hayatını kaybetmesi, ilçede yaşayan Türkmenleri paniğe sevk etti.

Çoğu kadın, çocuk, yaşlı ve engelli yüzlerce Türkmen aile, günün ağarmaya başlamasıyla Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı, peşmerge kontrolündeki Sincar'a gelmeye başladı.

Telafer'den kaçanların genellikle yanlarına herhangi bir eşya almadan yola çıktığı, bazı Türkmenlerin ayakkabılarını bile giymeye fırsat bulamadan kaçtığı görülüyor.

Sincar girişindeki peşmerge güvenlik noktasına, otomobilleriyle ya da yürüyerek gelen Türkmen aileler, Kürt ailelerin yanına, camilere ya da inşaatı devam eden boş binalara yerleştiriliyor.

Peşmergeler, Sincar'a sığınan Türkmenlere yiyecek ve içecek dağıtıyor.

"Polisler de kaçtı"

Telafer'den kaçan Türkmenlerden Haysam İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede durumun çok kötü olduğunu, IŞİD militanlarının, yerleşim yerlerini havan toplarıyla vurmaya devam ettiğini belirtti.

Havan saldırılarında çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini, ölen ya da yaralananlar arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu ifade eden İbrahim, IŞİD militanları ile çatışan yerel polislerin de kaçmaya başladığını söyledi.

İbrahim, ilçede iki gündür elektrik ve suyun kesik olduğunu, telefon ve internet bağlantısı da sağlayamadıklarını anlattı.

IŞİD militanlarının özellikle Şii Türkmenlerin bulunduğu yerleri hedef aldığını, bazı Sünni Türkmenler IŞİD saflarına katılırken, bazılarının da silahla karşı koymaya devam ettiğini kaydetti.

"Bağdat yönetimi Telafer'e yardım etmemizi engelledi"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (İKBY) Sincar Bölgesi Sorumlusu Serbest Babiri,  IŞİD militanlarının ele geçirdiği bölgelere yakın olan yerleşim birimlerinde yaşayan Kürtleri korumak için 10 bin peşmergeyle görev yaptıklarını söyledi.

Telafer'e yardım için girişimlerde bulunduklarını ancak Bağdat yönetiminin yardım önerilerini geri çevirdiğini belirten Babiri, "Daha sonra Telafer halkından yardım isteği oldu. Ancak peşmerge olarak Şii idare ve Sünni Türkmenler arasında taraf olmak istemedik. Sünniler IŞİD'i, Şiiler merkezi hükümeti istiyor. Buna karşın Türkmenlere insani yardımda bulunuyoruz" dedi.

Babiri, "Telafer'e girmeyi düşünmediklerini, önceliklerinin Kürt bölgelerinin güvenliğini sağlamak olduğunu" bildirdi.

IŞİD tarafından saldırı gelmedikçe karşılık vermeyeceklerine işaret eden Babiri, buna karşın "IŞİD'i bir terör örgütü ve Baas yönetimi kalıntısı olarak gördüklerini, hiçbir zaman IŞİD'in yanında olmayacaklarını" vurguladı.

80 mahkum öldürüldü iddiası

Irak Türkmen Değişim Listesi Milletvekili Muhammet İlhanlı, "IŞİD'in Telafer'i ele geçirmesinin ardından Irak ordusu, bölgeyi terk etmeden önce cezaevindeki 80 mahkumu öldürdü. Bunların içinde terör ve siyasi suçlular vardı. IŞİD, ele geçirdiği bölgelerde, cezaevindeki mahkumları serbest bırakıyordu. Bunlar IŞİD'e katılarak örgüt için önemli bir güç oluyorlardı. Iraklı askerler, IŞİD gelip bunları serbest bırakmasın diye öldürdü" dedi.

 Bölgedeki Türkmenlerle sürekli temas halinde olduklarını aktaran İlhanlı, Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin, Telafer'e gönüllülerden oluşan milis gücü gönderdiğini söyledi.

İlhanlı, şöyle devam etti:

"IŞİD saldırdıktan sonra Irak ordusu Telafer'den çekildi. Orada savaşanlar, aşiretçi ve mezhepçi aşiretlerdir. Şimdi Maliki, bunlara destek olmak için bir milis gücü gönderdi. Bunlara gönüllü askerler veya halk güçleri deniliyor. Savaşmak için Telafer’e gittiler. Maliki, bunları gönüllü düzenli asker olarak gösteriyor."

Telafer'den kaçışın devam ettiğini belirten İlhanlı, Sünnilerin Duhok ve Musul’a, Şiilerin ise daha güvenlik gördükleri Kürt bölgesine sığındıklarını anlattı.

İlhanlı, Telafer'de şu ana kadar Şii ve Sünniler arasında silahlı çatışma meydana gelmediğini ancak durumun çok vahim olduğuna dikkati çekti.

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf da Telafer'den gelen haberlere göre cezaevindeki mahkumların öldürüldüğünü söyledi.

Maruf, "IŞİD'in, Telafer'i ele geçirmesinin ardından cezaevindeki 80 mahkum öldürülüyor. Çoğu Sünni olan bu mahkumların, Irak ordu güçleri veya bazı Şii gruplarca öldürüldüğü bilgisi geldi bize. Mahkumların, IŞİD saflarına katılmasını önlemek için böyle bir katliamı yapmış olabilirler" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.