Telafer direniyor

Telafer direniyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ele geçirdiği Irak'ın Türkmen ilçesi Telafer'de, Türkmenlerin direnişi sürdürdüğü belirtildi.

Abdullah Doğan'ın haberi:

Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Aydın Beyatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son bir haftada bölgede katliamların yaşandığını söyledi.

IŞİD'in Musul'u ele geçirdikten sonra Türkmenlerin yaşadığı bölgeleri de işgal edeceğini daha önceden tahmin ettiklerini anlatan Beyatlı, "Bazı şüphelerimiz ve korkularımız haklı çıktı. Telafer işgal edildi ve hapishanedeki 60 Türkmen şehit edildi. Bunun yanında 150 bine yakın Türkmenin; Sincar, Dahok ve Zaho'ya göç ettiği haberleri geliyor" dedi.

"Artık bıçak kemiğe dayandı"

Beyatlı, Türkmenlerin bugüne kadar bölgede silahlanmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bugün Kürtlerin, Şiilerin, Sünnilerin ve Arapların silahlı güçleri var. Türkmenler ise kendilerine has akıncı birlikleri kurma fikrini dile getirmiş ve savunmuştur. Ne var ki bu düşünceye Bağdat ve Erbil karşı çıkmıştır. Bunun acısını bugünlerde çekmekteyiz. Şayet silahlı gücümüz olsaydı, Telafer ve Beşir'de bu kadar şehit vermezdik. Türkmen bölgelerini bu terör örgütü elini kolunu sallayarak işgal edemezdi. Artık bıçak kemiğe dayandı. Türkmenler de silahlanmaya başladı. Silahımızı artık elimize aldık. Diyoruz ki; 'gelin bu silahları birbirimize karşı yöneltmeyelim. Teröre karşı yöneltelim'. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor. Irak'ta inşallah bu zihniyet galip gelir, huzur ve barış sağlanır."

Telafer'de çatışmalar sürüyor

IŞİD'in Telafer'e girmesinin ardından ilçede sokak sokak çatışmaların yaşandığını anlatan Beyatlı, şöyle devam etti:

 "Telafer'de kardeşlerim birinci gün çok ciddi çarpıştı ve mücadele etti. Ancak IŞİD'in ağır silahları ve sayısal üstünlüğü sonucu Türkmenler, ilçenin daha kuzeyine çekilmeye başladı. Daha sonra gelen yardımlarla Telafer'in pek çok sokağı teröristlerden temizlenmiştir. Telaferli kardeşlerimiz sokaklarda ve mahallelerde göğüs göğüse çatışmaya girdi. Tarih bunu zikredecektir. Telafer, İngilizlere karşı koyduğu tavrı bugün aynı heyecan ve cesaretle bu teröristlere karşı göstermiştir. Çok ciddi kayıplarımız oldu. Telaferlilerle konuştum; morallerinin yüksek olduğunu ve hiçbir şekilde topraklarını bu çapulculara bırakmayacaklarını ifade ettiler."

Türkmenler Kerkük'te iki ateş arasında

IŞİD'in bölgedeki hareketlerinin sonuçlarına da dikkati çeken Beyatlı, bu olayların en önemli sonucunun Kerkük'e 30 bin peşmergenin gelmesi olduğunu vurguladı.

Beyatlı, Kerkük'ü IŞİD'e karşı savunmak için gelen peşmergelerin Türkmenleri ciddi şekilde kaygılandırdığını aktardı.

Böyle bir silahlı gücün Kerkük'ün etrafına yerleşmesinin, kentin demografik yapısını değiştirebileceğine işaret eden Beyatlı, "Bunlar Kerkük'te etnik gruplar arasındaki hassasiyeti etkileyecektir. Kürt-Türk-Arap arasında düşmanlık oluşturacaktır" diye konuştu.

"Kerkük'ü birlikte savunalım"

Beyatlı, Türkmenler'in "Kerkük'ü hep birlikte savunalım" düşüncesinde olduklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Peşmerge gücü gelip, 'Kerkük'ü ben koruyacağım ve hamiliğini tek başıma yapacağım' derse bu, IŞİD'den daha tehlikelidir, IŞİD'den farkı yoktur. Devlet bazında illerin savunulmasını istiyoruz. Türkmenler bugün peşmergelerin kalıcı olmasından korkmaktadır. Musul'u bir gün içinde düşüren IŞİD, bugün maalesef Kerkük'ün güneyindeki Beşir'e girmiş bulunmaktadır. Ciddi çatışmalar meydana gelmiş. Orada bulunan Türkmenler, IŞİD'e karşı çarpışmaktadır. Bunun dışında Tazehurmatu'da ciddi bir endişe var. Türkmenlerin silahlandığı bir yer. Kerkük, IŞİD tarafından çevresi tamamen kuşatılmış bir hale geldi."

Türkmeneli Sağlık Konseyi'nin Telafer ve Musul'daki çatışmalarda yaralanan Türkmenleri tedavi etmek için seferberlik ilan ettiğini belirten Beyatlı, en kısa zamanda uzman doktorların yer aldığı sağlık heyetinin, Kerkük, Musul ve Telafer'de yaralanan Türkmenlerin tedavileri ile ilgileneceği bilgisini verdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.