Tekstil buharıyla domates

Tekstil buharıyla domates

Adıyaman'da bir tekstil fabrikasından çıkan buhar 5 dönümlük bir seranın ısıtılmasında kullanılıyor. Bu ısı ile 25 ton domates yetiştiriliyor.

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesindeki bir tekstil fabrikasında kumaşların yıkanması ve boyanması için ısıtılan sudan çıkan buharla, kurulan 5 dönümlük sera ısıtılıyor. Fabrikadaki kumaşların yıkanması ve boyanması için oluşturulan kazan dairesinde binlerce litre su ısıtılıyor. Firma sahibi ortaya çıkan buharı, fabrika kenarında kurduğu seranın ısıtılmasında kullanarak, hem buharı yatırıma dönüştürüyor, hem de serada üretilin domatesten kazanç sağlıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, Bakanlıklarının alternatif kaynaklı kurulan seralara destek verdiğini söyledi. Seralarda maliyetin yüzde 60-70'inin ısıtma giderleri olduğunu ifade eden Alan, 'Kurulma aşamasında hibe verilen bu sera, fabrikada kullanılan sudan oluşan buharla ısıtılıyor. Böylece seranın ısıtılması tamamen ücretsiz gerçekleştiriliyor. Atık enerjiyi bu anlamda serada değerlendirmiş oluyoruz' dedi.

MALİYETİ SIFIRLADI

Üç yıl önce seranın 800 bin liraya mal olduğunu vurgulayan firma müdürü Kadir Polat, 'Biz gerçekleştirdiğimiz projeyle seramızı ısıtarak, bu maliyeti ortadan kaldırdık. Şu anda dönüm başına 25 ton domates elde ediyoruz. 5 kişiye de istihdam sağlıyoruz. İlerleyen süreçte farklı ürünler yetiştirmeye çalışacağız' diye konuştu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.