Teknolojiyi bilinçsiz kullanan çocuklar olumsuz etkileniyor!

Teknolojiyi bilinçsiz kullanan çocuklar olumsuz etkileniyor!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Yorbik, teknolojinin çocukların duygusal, bilişsel, sosyal hatta bedensel gelişimlerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Yorbik, "Çocukların ekran karşısında geçireceği sürenin 2 saati geçmemeli." diyerek teknolojinin bilinçli kullanılması yönünde aileleri uyardı.

Prof. Dr. Özgür Yorbik, çocukların teknolojiden olumsuz yönde nasıl etkilediği hakkında bilgi verdi.

Prof. Dk Yorbik, "1 yaşındaki çocukların ekran karşısından tamamen uzak kalması gerekli. 2 ile 3 yaş arasındaki çocukların ise tamamen teknolojiden koparmak doğru değil. Bu yaştaki çocuklar bilgisayarla ve televizyonla 15 dakika gibi bir süre vakit geçirebilirler. Cep telefonları yüksek miktarda elektro manyetik dalga yaydıkları için beyni olumsuz etkiliyor. O yüzden cep telefonlarını çocuklardan uzak tutmak gerekir. Yine 3D filmlerin de 3 yaş öncesi göz gelişimine zararlı." diye konuştu.

Teknolojinin çocukların öğrenme becerilerinin de önünü kapattığını belirten Yorbik, "Çok sık bilgisayar oyunu oynayan çocukların duyguları tanımada, ifade etmede, kendisini anlatmada güçlük çekiyor. Çocuk bir şeyi ne kadar çok yaparsa onda ustalaşıyor, otomatikleşiyor ve hızlanıyor. Sosyal paylaşım sitelerinde herkes arkadaş, insanlar kendilerini çok farklı bir şekilde gösterebiliyorlar. Çocuğun takip edilmesi zor, aynı zamanda kurban edilmesi de kolay bir ortam. Çocukların burada harcadığı zaman ders başarısını, aile ilişkisini ve sosyal gelişimini, kilosunu, vücut pozisyonunu olumsuz etkiliyor. Çocukların saatlerce parmaklarıyla dokunmatik ekran kullanmalarının hem eklemlerini hem de yazı yazma becerilerini olumsuz etkiliyor. Bu durumda çocukların motor becerilerinin daha az gelişiyor ve daha yavaş yazmaya başlıyor." ifadelerini kullandı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.