Teknoloji çağının çocukları kalp hastası adayı

Teknoloji çağının çocukları kalp hastası adayı

7-14 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda Dünya Sağlık Örgütü ve Yeşilay Derneği, bağımlılıklara ek olarak teknolojiyi de yeni bağımlılıklar listesine ekledi.

Anadolu Güney Gen. Sekr.-Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Kliniği’nden Doç. Dr. Ayşe İnci Yıldırım, teknolojinin geleceğin koroner arter hasta adaylarını oluşturduğunu belirterek alınması gereken yöntemleri anlattı.

Teknoloji çağının çocukları kalp hastası adayı

Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler… Hayatın artık vazgeçilmez unsurlarını yaratan ve bağımlılık derecesine gelen teknoloji, ne yazık ki sağlığımızı da olumsuz etkiliyor. 7-14 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü ve Yeşilay Derneği, teknolojinin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ve özellikle kalp-damar sorunlarını tetiklediğini belirtiyor. Öyle ki teknoloji bağımlılığının yaratmış olduğu hareketsizlik, okul çağındaki çocukları da tehdit ediyor. Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Kliniği’nden Doç. Dr. Ayşe İnci Yıldırım, son 20 yılda dünyada obez ve kilolu çocuk sayısında ciddi miktarda artış meydana geldiğini belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: “Çocuklar zamanlarının büyük kısmını bilgisayarda oyun oynayarak, telefonda mesajlaşarak ya da televizyon seyrederek harcıyorlar. Ne yazık ki kapalı ortamda, masa başında, hiçbir fiziksel aktivite yapmadan harcanan bu zamanların artması, çocukların sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir.” Teknoloji bağımlılığı çocuklarda kalp damar rahatsızlıklarına yol açarak, geleceğin koroner arter hastalarını oluşturuyor ve kalbi besleyen damarların hastalığı olan koroner arter hastalığı, ABD’de yılda 500.000 insanın ölümüne neden oluyor.

Geleceğin kalp damar hastaları kapıda!

Teknolojinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dair yapılan 40’ın üzerindeki araştırma da çocuklarda obeziteye ve hareketsiz bir yaşama yol açtığını ortaya çıkarıyor. Bilgisayar oyunları, TV, akıllı telefonlar vs., fiziksel aktivitenin azalmasına, kardiyo-metabolik, kas- iskelet sisteminde, motor-koordinasyon, görme, kognitif gelişim ve psikososyal sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Fiziksel aktivitenin artması ise vücuttaki yağ dokusu ve kardiyak-metabolik risklerin azalmasını sağlıyor. Doç. Dr. Ayşe İnci Yıldırım: “Gelişmiş ülkelerde çocuklar üzerinde yapılan çalışmalarda, okul öncesi çocukların yüzde 10’unda, okul çağı çocukların ise yüzde 15’inde kilo fazlalığı saptanmıştır. Çocuklarda azalmış fiziksel aktivite, kötü beslenme alışkanlıkları (yüksek kalorili yiyecek ve içecekler), teknolojik alışkanlıklar (bilgisayar oyunları) ile birleştiğinde sağlık felaketine neden olmaktadır.” derken, ileride Türkiye nüfusunda yüksek oranda şeker hastası, kalp-damar hastası, yüksek kolesterol hastası gibi bireylerle karşıya kalabileceğimizi de belirtiyor.

Hareketli bir yaşam çocuklarınızın vazgeçilmezi olsun

Doç. Dr. Ayşe İnci Yıldırım, okul çağı çocuklarının günde en az 60 dakika orta ya da ağır ritimde (terleyerek ve yorularak ciddi efor sağlama) oyunlar oynamasını öneriyor. Hareketli yaşamın, kalp ve damar sağlığını korumada büyük önem taşıdığını belirtiyor. Yıldırım ayrıca, çocukların haftada en az 2 kez fiziksel aktivite yapmasını tavsiye ediyor. Çünkü fiziksel aktivite çocukları, obeziteden, tip II şeker hastalığından (geç yaşta ortaya çıkan şeker hastalığı), hipertansiyondan ve yüksek kolesterolden koruyor. Doç. Dr. Ayşe İnci Yıldırım, alınacak önlemlerle ilgili ailelere şu tavsiyelerde bulunuyor:

· Evdeki TV, bilgisayar, tablet, PSP gibi cihazların sayısını en aza indirin.

· Çocuğunuzu basketbol, futbol gibi bir fiziksel aktiviteye yönlendirin.

· Çocuğunuza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırın. Ana öğünlerde fast-food, abur-cubur yerine ev yemeği yemesini sağlayın. Yüksek kalorili içecekler yerine çocuğunuzun günde en 2,5-3 litre su içmesini teşvik edin.

· TV izleme süresini azaltın. TV’nin önünde abur-cubur yemesine izin vermeyin.

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.