Tek umudu karaciğer nakli

Tek umudu karaciğer nakli

Doğuştan sirozunun yanı sıra birçok hastalığa karşı yaşam savaşı veren 3,5 yaşındaki Rabia Nur Aydın, akranları gibi yaşamak için karaciğer nakli bekliyor.

 

Hatice ve Reşat Aydın çiftinin, yürüme, konuşma ve nefes alma gibi yaşamsal fonksiyonlarda da ciddi sorunlar yaşayan 3. çocukları Rabia Nur, sirozun yanı sıra portal hipertansiyon, pediatrik hidrosefali, börek ve dalak büyümesi gibi birçok hastalığa karşı yaşam savaşı veriyor. 

Anne Hatice Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamilelik döneminde yapılan testlerde Rabia Nur'un böbreğindeki rahatsızlığın tespit edildiğini belirterek, "Rabia Nur için bizi o dönemde bir yere yönlendirmediler. Dolayısıyla hastalıkların karaciğerden kaynaklandığını o anda öğrenemedik. Doğumdan sonraki 40. günde bize yine 'bebek sağlıklı' dediler. Zaten daha sonra da beyin kanaması geçiren kızıma kafatasında biriken beyin / omurilik sıvısının deri altından hortumla karın boşluğuna atılmasını sağlayan şant takıldı" diye konuştu. 

Kızlarındaki rahatsızlıkların tamamının karaciğerdeki sorundan kaynaklandığını ifade eden Aydın, kızını sağlığına kavuşturmak için farklı illerde 6 hastaneye başvurduklarını ancak bu sağlık kurumlarında da sorunun kaynağının anlaşılamadığını söyledi. 

"Eğer çocuğum nakil olursa Allah'ın izniyle sağlığına kavuşacak"

Aydın, kızlarındaki sorunun anlaşılması için birçok hastaneye başvurmalarının ardından eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla hastane bulunduğunu, Bartın'dan İstanbul'a geldiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Allah ondan razı olsun. Bu gittiğimiz 6. hastanede beyinle ilgili sorunlar bulunurken, karaciğer sorunları henüz anlaşılamamıştı. Sonra biz, kendi imkanlarımızla İstanbul'a geldik. Halkalı'daki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, oradan da İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ulaştık. 7. hastanede karaciğerdeki hastalık bulundu. Çocuğun, yapılan tetkiklerin ardından nedeni bilinmeyen siroz hastası olduğu ortaya çıktı. Çocuğumda çok fazla hastalık var ancak bunların hepsi karaciğerindeki sorundan kaynaklanıyor. Eğer karaciğer nakli olursa benim çocuğum Allah'ın izniyle sağlığına kavuşacak. Ancak benim şu anda tek istediğim devlet büyüklerimizden çocuğumun sağlığına kavuşması için bize yardım etmeleri. Ben bir anne olarak başka hiçbir şey istemiyorum."

Aydın, kızlarına kendi organlarını vermek için girişimde bulunduklarını ancak yapılan testlerin olumsuz sonuçlandığını anlatarak, "Eğer ki bizim dokumuz, kan grubumuz uysaydı çocuğumun şu an düzelme olasılığı yüzde 100'dü. Rabia'nın yaşaması için bu nakle ihtiyacı var. Tek ihtiyacı olan karaciğer nakli. Nakil olmazsa da sıkıntılar içinde, Allah'ın izniyle yaşayacağı kadar yaşayacak" diye konuştu. 

"Akrabalardan nakil için şartları tutan oldu ama korkuyorlar"

Kızları Rabia Nur'un hastalıkları nedeniyle yaşamlarının zorluklar içinde geçtiğini dile getiren Aydın, aynı zaman da maddi sorunlar yaşadıklarını vurguladı. 

Aydın, çocuklarının sağlığına kavuşması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirterek, "Çocuğumu hiçbir zaman bırakmam. Maddi imkansızlıklar yaşasam bile çocuğumun yanındayım. Benim tek isteğim çocuğumun sağlığına kavuşmasıdır. Her insan anne olamaz, bu fedakarlığı yapamaz ama ben bir anneyim" şeklinde konuştu. 

Hatice Aydın, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Nakil için listeye yazıldık, umutla da hayırlı haberi bekliyoruz. Akrabalardan nakil için şartları tutan oldu ama korkuyorlar. Bu nedenle de organ vermek istemiyorlar. Bana desinler ki 'bir başkası için organın lazım' ben seve seve veririm. Benim her şeyimi alsınlar ama yeter ki çocuğum düzelsin. Rabbim kimseye evlat acısı göstermesin."

Rabia Nur'un babası Reşat Aydın da kızının doğması itibariyle sürekli bir mücadele içinde olduklarını dile getirerek, "3,5 seneden beri çocuğumun peşindeyim. Devlet büyüklerimizden çocuğumuz için bir yardım istiyoruz. Karaciğer nakli olsa çocuğum çok iyi olacak" düşüncelerini aktardı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.