Tek eliyle çamura şekil veriyor

Tek eliyle çamura şekil veriyor

Çorum'da fiziksel engelli 29 yaşındaki Bekir Madan, tek eliyle seramik eserler üretiyor.

Çorum'da yaşayan 29 yaşındaki fiziksel engelli Bekir Madan, tek eliyle seramik eserler üretiyor.

Çorum Belediyesinin kentteki Engelli Eğitim Merkezinde açtığı seramik kursuna katılan Madan'ın, vücudunun zaman zaman kasılmalar yaşamasına rağmen çamura şekil vermek için sarf ettiği mücadele ve tek eliyle ürettiği eserler takdir görüyor.

Seramik öğretmeni Demet Sancar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aynı zamanda konuşma güçlüğü yaşayan Madan'ın, kurs sayesinde odaklanma ve sosyalleşme sorunlarını aşıp, sanatla hayata bağlandığını söyledi.

Madan'ın hayatı boyunca çamura dokunmamışken, ilk kez kurslarında bu şansı yakaladığını ifade eden Sancar, "Bekir, ilk seramik kursuna başladığında hiç dokunmadığı için çamuru bilmiyordu. Zamanla alıştı ve çamurla engellerini unutmaya başladı. Çamuru çok sevdi. Onun için sınıfımızın zemininde özel bir yer ayarlandı. Her kurs günü burada eğitim alıyor" dedi.

"Zorlukların üstesinden geldi" 

Sancar, Bekir Madan'ın ilk olarak çamura şekiller vermeyi öğrendiğini vurgulayarak, gün geçtikçe daha çok çamurla oynamaya alışan Madan'ın şimdi farklı kalıplarla eserler ortaya koyduğunu dile getirdi.

Seramik sanatının dikkat gerektiren, zor bir sanat olduğunu fakat Bekir Madan'ın engeline rağmen tek eliyle bu zorluğun üstesinden geldiğini belirten Sancar, "Engeli nedeniyle Bekir sadece sol elini kullanabiliyor. Zaman zaman kasılmaları oluyor. Vücudu kasılıyor, bu nedenle de sağ eliyle yerden destek alıyor. Buna rağmen azminden ve sanat aşkından hiçbir şey kaybetmiyor. Buraya gelirken gülerek işine başlıyor. Sabırla eserlerine şekil verip, sanatla hayata tutunduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşma güçlüğü nedeniyle öğretmeni Sancar'ın aracılığıyla duygularını anlatan Madan ise kursta olmaktan büyük mutluluk yaşadığını söyledi.

Öğretmeninin aracılığıyla çamurla oynamaya başladığını belirten Madan, "Çok mutluyum. Çamuru hiç sevmezdim. Ona tek elimle dokunmaya, şekiller vermeye başladım. Bunda en büyük katkı hocamızın. Bizimle çok ilgileniyor, sadece seramik hocamız değil o. Bize çocukları gibi ilgi gösteriyor" diye konuştu.

Seramik sanatında iddialı olduğunu söyleyen Madan, çeşitli şekiller verdiği çamurdan kalıplarla eserler verdiğini, en büyük hayalinin ise üniversite okuyup seramik dalında büyük işlere imza atmak olduğunu sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.