Tek dozda bağımlı yapan bonzai öldürüyor

Tek dozda bağımlı yapan bonzai öldürüyor

Gülmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kullanımı her geçen gün yaygınlaşan sentetik kannabinoidlerden bonzainin de son derece tehlikeli olduğunu dile getirdi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Adli ve Klinik Toksikoloji Derneği yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Mete Korkut Gülmen, "Bonzainin en büyük tehlikesi, tek dozda bağımlılık yapması. Öyle ki giderek bağımlılığı da artırıyor ve sonunda ölüm oluyor" dedi.

Gülmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kullanımı her geçen gün yaygınlaşan sentetik kannabinoidlerden bonzainin de son derece tehlikeli olduğunu dile getirdi.
Bonzainin kimyasal madde olduğunu ve laboratuvarda üretilebildiğini ifade eden Gülmen, "Sadece basit bağlarının değiştirilmesiyle çok farklı maddeler elde edilebiliyor. Yeryüzünde çeşitli sentetik kannabinoidler kullanılabiliyor. Maalesef ülkemizde de tüketimi arttı. Bugüne kadar bizde yok gibi algılanıyordu. Çünkü biz bakmıyorduk, inceleyip görmüyorduk. Fark eder olduğumuz için kullanımının daha da yaygın olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Gülmen, şunları kaydetti:

"Bonzainin en büyük tehlikesi, tek dozda bağımlılık yapması. Öyle ki giderek bağımlılığı da artıyor ve sonunda ölüm oluyor. Genç yaşta çocuklarımız ölebiliyor, bunlar çok üzücü. Bonzai kullanımı maalesef Türkiye genelinde çok yaygınlaşmaya başladı. Bölgemizde de yaygınlaşıyor. Bu konuda da öncelikle anne ve babalara iş düşüyor. Velilerimiz, çocuklarının davranışlarında en ufak bir bozukluk hissettikleri, okul devamlarında değişiklik fark ettiklerinde, başarı durumlarının düştüğünü gördükleri taktirde, öfkeli bir tavır hissettiklerinde mutlaka doktorlardan yardım almalılar."

- ''Yetişmiş bilim insanına ihtiyaç var''

Uyuşturucuyla mücadelede yetişmiş bilim insanlarına, teknik personele ihtiyaç duyulduğunu fakat bilim insanının yetişmesinin ise zorlu bir süreç gerektirdiğini aktaran Gülmen, bu işin üniversite mezuniyetinden sonra 10-15 yıl aldığını belirtti.

Gülmen, şunları kaydetti:

"Uyuşturucuyla mücadele artık bir savaş halidir. Bu ordunun ferdi olarak mücadele etmeliyiz. Bu anlamda medyaya da görev düşüyor. Adana'da uyuşturucu kullanım yaşının düşmesi, 12-13 yaşındaki çocuklarımızın dahi uyuşturucu madde kullanıyor olması, gençlerin bu yaşta uyuşturucuyla tanışıyor olması, bizim bu olaya savaş statüsünde yaklaşmamızı söylüyor. Anne babaları, halkımızı, öğretmenlerimizi aydınlatmamız gerekiyor. Gençlerimizi ve çocuklarımızı bu uyuşturucu maddelerden uzak tutabilmenin yollarını araştırmamız gerekiyor."
ÇÜ bünyesinde geliştirdikleri laboratuvar ve üst düzey analiz yöntemleriyle yetkin bilim insanları sayesinde bütün bölgeye çok değerli sonuçlar sunabildiklerini anlatan Gülmen, "Bunları savcılığa, valiliğe, emniyet müdürlüğüne arz edebiliyoruz. Tüm bunlar ortak emeğin ürünü" diye konuştu.;

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.