Tek çıkış kapımız Türkiye

Tek çıkış kapımız Türkiye

İnsani yardımların azalmasından endişe eden Suriye Türkmen Kitlesi'nin eski başkanı ve Türkmen Kitlesi Siyasi Komite Üyesi Yusuf Molla, 'Sadece Türkiye sınırı açık, o da bizim için hayati önem taşıyor' uyarısında bulundu.

Bulundukları bölge  Esed güçleri tarafından  ablukaya alınan  Türkmenler sadece  Türkiye sınırından   yardım alabiliyor.

Bulundukları bölge Esed güçleri tarafından ablukaya alınan Türkmenler sadece Türkiye sınırından yardım alabiliyor.

Suriye'de, Mart 2011'de daha fazla demokrasi ve özgürlük talebiyle sokaklara dökülen gruplar arasında başta Türkmenler de yer aldı. Ancak örgütlenme açısında oldukça zayıf olan Türkmenler, rejimin kanlı müdahalesine hazırlıksız yakalandılar. Bazıları komşu ülkelere sığınırken, bazıları ise kırsal kesimlerde sıkışıp kaldı. Suriye Ulusal Koalisyonu Türkmen Temsilcisi Ziyad Hasan, bu nedenle Türkiye'den bölgeye giden yardımın hayati önem taşıdığını belirterek, 'Türkiye'nin yardımları can simidi mahiyetinde' dedi.

BAYIRBUCAK'TA SIKIŞIP KALDILAR

Türkmen Kitlesi Siyasi Komite Üyesi Yusuf Molla, ağırlıkla Lazkiye yakınlarındaki Bayırbucak'ta yaşayan Türkmenlerin bulunduğu bölgenin Esed güçleri ve rejime bağlı köyler tarafından üç yönden kuşatıldığını, hayatta kalmak için Türkiye'den gelecek yardımlara muhtaç olduklarını vurguladı. Molla, 'Sadece Türkiye sınırı açık, o da bizim için hayati önem taşıyor. Yaralı olsun, hasta olsun, gıda maddeleri olsun her konuda, bölge Türkiye'ye bağlı' dedi. Kışıla birlikte ihtiyaçların arttığını belirten Molla, başta Kızılay, İHH, Veren El ve Kimse Yok Mu gibi pek çok kuruluşun yardım götürdüğünü, Türkiye'ye müteşekkir olduklarını ifade etti.

TIR çıkış yapmadı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Hatay'da durdurulan TIR'a ilişkin, 'İçinde ne olduğunu ben de bilmiyorum ama bazı olaylar herkesin önünde tartışılmaz. Devlet geleneğimizde de bu var. Resmi ifadelere itibar etmek durumundayız' dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, TIR'la ilgili, 'Aracın, bizim kayıtlarımıza göre, bizim gümrük kapılarından çıkışı söz konusu değil' dedi.

Sonsuz teşekkür

Suriye Türkmenleri Meclisi, Türkmenlere ve diğer Suriye vatandaşlarına sağladığı insani yardım ve desteklerden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. Suriye Türkmenleri Meclisi adına yapılan yazılı açıklamada, ülkede çatışmaların başlamasından bu yana, Türkiye'nin Suriye halkının meşru taleplerinin daima destekçisi olduğu ve demokrasi özleminin hep yanında yer aldığı belirtildi. Açıklamada, 'Türkiye, zalim Esed rejiminin saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere, kapılarını ve gönlünü açmış, onların her türlü ihtiyacını karşılamıştır. Türkiye bu yöndeki yardım ve çabalarını büyük bir cömertlikle sürdürmektedir. Türkiye'ye, Suriyeli Türkmenlere sağladığı insani yardım ve destekler için sonsuz teşekkürlerimizi sunarız Türkiye'yi hep yanımızda hissediyoruz' denildi.

Cilvegözü Sınır Kapısı kapatıldı

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan çıkışlar, Suriye'de artan çatışmalar sebebiyle durduruldu. Karar, Suriye'deki Bab-Al Hava Sınır Kapısı ve yakınlarında bulunan Sarmada kasabasında muhalifler arasında dünden bu yana devam eden çatışma nedeniyle ve TIR'ların güvenliğinin sağlanması amacıyla alındı.

Üçte biri bir aile ferdini kaybetmiş

Kendi halkını katleden rejimin hüküm sürdüğü Suriye'den Türkiye'ye sığınanların durumları araştırıldı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) iç savaştan kaçarark Türkiye'ye sığınan kamplarda 210 bin, kamp dışında 450 bin olmak üzere toplam 660 bin Suriye vatandaşının bulunduğunu belirtti. Bu sığınmacılardan 2 bin 700 kişi ile yapılan yüzyüze görüşmeden ilginç detaylar ortaya çıktı. Kamplarda kalanların büyük çoğunluğunun uyku problemi yaşadığı ortaya çıkarken, üçte biri iç savaşta en az bir aile ferdini kaybetmiş. AFAD Başkanı Fuat Oktay, araştırmanın Suriyeli sığınmacılar ile yüz yüze görüşme yöntemiyle yapıldığını söyledi.

'BURANIN ŞARTLARI DAHA İYİ'

Sığınmacıların yüzde 36'ya yakını Halep'ten gelirken bunu; yüzde 20,9 ile İdlip, yüzde 10,9 ile Rakka ve yüzde 9,2 ile Lazkiye'den gelenler izliyor. Kamplardakilerin yüzde 74,6'sı, kamp dışında bulunanların yüzde 79,2'si Türkiye'yi seçme nedeni olarak 'ulaşım kolaylığını' ifade etti. Kamplardakilerden yüzde 8,6'sı dışındakilerin yüzde 8,2'si ise şartların daha iyi olması nedeniyle Türkiye'ye geldiklerini açıkladı. Suriyeli sığınmacı yetişkinler ve çocukların dörtte biri 'uyku sorunları' yaşadığını belirtti. Suriyeli sığınmacıların yaklaşık üçte biri, en az bir aile üyesinin öldüğünü ve yine yaklaşık üçte biri en az bir aile üyesinin yaralandığını söyledi. Sığınmacıların beşte üçüne yakını Suriye'deki çatışma sona erdiği zaman Suriye'ye dönmeyi planladıklarını dile getiriyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.