Tefekkürde farklı bir boyut ‘ism-i kuddüs’

Yaşadığımız dünyadan, evrendeki yıldızlara kadar bakıp, farkına varamadığımız dünyamızı yaşanılır hale kılmak için müthiş bir çaba var. Düzen, ölçü ve paklık bu çabanın birer neticesi olarak bize gösteriliyor. Hele evrendeki temizlik bizi farklı boyutlara taşıyan diğer bir konu.

Daha önce fark edemediğim, ama ism-i kuddüs bahsini okuduğumda kâinattaki temizliğin bir düzen içerisinde, bizim daha rahat yaşayabilmemiz için büyük bir titizlikle yapıldığını gördüm. Temaşa âlemimin genişlemesiyle daha bir farklı bakmaya başladım dünyaya. Kır gezintilerim, baktığım belgeseller, okuduğum bazı ilmi dergiler bana müthiş bir haz vermeye başladı. Sanki her yerde o temizliği ve temizlenişi görmekten lezzet alıyordu ruhum.

İzlenimlerimle, vahşi olarak adlandırdığımız çoğu hayvanın bile bizden daha temiz olduğunu, hatta kâinattaki temizliğe katkıda bulunmak için uğraştığını fark ettim. Rüzgârın, yağmurun, hayvanların, bitkilerin, göz kapaklarımızın ve hatta vücudumuzda bulunan zerrelerin bile Allahın kuddüs ismine mazhar olmalarıyla yaptıkları temizliğin sadece bizim için olması, bizi ne kadar çok seven bir rabbimiz olduğunu ve kuddüs isminin ufak bir yansımasının bile dünyamızı ne kadar pak yaptığını görmemek içten bile değil.

Bir gün odanızı kirletip gitseniz ve döndüğünüzde temiz bulsanız, pencereden giren rüzgârın odanızı temizlediğini, ya da bir sarsıntıyla odanızın düzenli hale girdiğini düşünmezsiniz herhalde. Mutlaka birinin odanıza girip temizlik yaptığını tahmin edersiniz. Biz tahminlerimizi olağan hayata göre doğru yapıyoruz. Ama iş hayatın gerçeklerine gelince sınıfta kalıyoruz. İşte tüm kâinat öyle bir temizleniyor ki, biz bunu gördüğümüz halde başka şeylere veriyoruz ya da görmezlikten geliyoruz. Allah’ı tanımak ve onun isimlerini öğrenmek (Risale-i nur farkıyla) bizim bazı farkındasızlıklarımızı kırarak dünyamızdaki ve tüm evrendeki değişiklikleri ve düzeni anlamamıza, yaşamımıza ve tefekkür etmemize yardımcı oluyor.

Zerreden seyyara  kadar büyük bir görev dağılımı, bir yerden emir geliyormuşçasına, sıkılmadan ve usanmadan eksiksiz görevlerini yerine getirmeleri, bize bir yerlerde gerçektende böyle büyük bir karmaşada kurulu olan düzeni kontrol eden bir üstün yaratıcı olduğunu her göze gösteriyor. Biz hala emin değiliz. Ya da inanmak istemiyoruz. Hâlbuki tüm kâinat bunu öyle aşikâr gösteriyor ki, ülfet gözlüğünü bir an bile çıkarıp bakmıyoruz. Bizim hayatımızı sürdürebilmemiz için çabalayan bir kâinat ve onu idare eden yüce ism-i kuddüs sahibi Allah (C.C) !

Bu farkındalıklar şükürsüzlüğümü ve şükredecek ne kadar çok şey olduğunu yüzümüze vuruyor… STarg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
7 Yorum