Tefekkür etmek orucu bozmaz

Tefekkür etmek orucu bozmaz

Kılıçarslan: Tefekkür Rabbimizden başlar ve bizi mutlaka Rabbimize ulaştırır

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Yazar İsmail Kılıçarslan, "Tefekkür etmek orucu bozmaz" dedi. Yeni Şafak'taki Ramazanla ilgili yazısında tefekkürün önemine değinen Kılıçarslan, "Tefekkürün ibadet sayılabilmesinin ana şartı, vahyi ve vahyin sahibini bir an olsun hatırdan çıkarmamaktır" şeklinde yazdı.
 
Kılıçarslan'ın yazısı şöyle:
 
Herhangi bir mesele üzerinde derinine düşünmek ve zihin yormak anlamına gelen tefekkür, aynı zamanda bir ibadet biçimidir.
 
Tefekkürün ibadet sayılabilmesinin ana şartı, vahyi ve vahyin sahibini bir an olsun hatırdan çıkarmamaktır. Tefekkürü, batı düşüncesinden ayıran en önemli nokta tam da burasıdır. Batı düşüncesinin bir yerden kaynaklanıp bir yere ulaşması gerekli değildir. Batıda düşüncenin kendisi başlı başına ve bağımsız bir eylemdir. Tefekkür ise Rabbimizden başlar ve bizi mutlaka Rabbimize ulaştırır.
 
Tefekkür etmek, bir şeyin künhüne ulaşmak bugünün insanına, yani bize göre değil. Düşünülmüş hazır kalıplar üzerinden ilerleyerek inşa ediyoruz zihnimizi. Birileri bizim adımıza düşünmüş oluyor çünkü genellikle. Biz de, o birilerinin hazır düşüncelerini kendi düşüncemiz haline getirerek yaşayıp gidiyoruz.
 
Oysa 'Göklerin ve yerin yaratılışı hakkında tefekkür ederler' diyor ayette Rabbimiz. Bir başka ayette de 'Allah, tefekkür edip anlayasınız diye size ayetlerini açıklar' buyuruyor.
 
Risaletpenah Efendimiz(sav) şöyle söylüyor: 'Bir saatlik tefekkür, bir gecelik ibadetten hayırlıdır.'
 
Mehmet Zahit Kotku hazretleri, bu hadisi yorumlarken 'bir ayetin tefekkürü, Kur'an'ı hatim etmekten evladır. Bir ayeti düşün, onu tekrarla, onun derinliklerine git. Çünkü tefekkürsüz hatim, tefekkürsüz ibadetler gibidir ki tat vermez, fayda vermez. Borç ödenir, o kadar' diyor.
 
Bir güzel söze kulak verelim: 'Kalp zikirle, ahlak tefekkürle temizlenir.'
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum