TDV savaşlarda yıkılan camileri yeniden inşa edecek

TDV savaşlarda yıkılan camileri yeniden inşa edecek

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından, birçok ülkede cami yapımının yanı sıra özellikle yaşanan savaşlarda yıkılan camiler yeniden inşa ediliyor, hasar gören camiler onarılıyor.

TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışında eğitim-öğretim hizmetlerinin yanı sıra cami inşaatlarının olduğunu belirterek, bazı ülkelerde İslami anlamda kültür merkezi olarak kabul edilen yerlerin onarımını, restorasyonunu da yaptıklarını söyledi.
 
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te büyük bir cami inşaatı olduğunu anlatan Bilgin, "Ankara Kocatepe'nin bir örneğini oraya yapıyoruz. Kaba inşaatı bitti, ince işlerine başladık. Kazakistan'ın Türkistan ilinde Ahmet Yesevi Hazretlerinin türbesinin hemen yakınında yine oranın mimarisine uygun bir cami inşaatımız var. Onun da kaba inşaatı bitti. Caminin içerisi 3 bin kişi alacak, avlusuyla 5 bin kişi alacak. Onun da ince işlerini hemen başlatıyoruz" diye konuştu.
 
Bilgin, Amerika'da geniş bir külliye yaptıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:
 
"Camisiyle konferans salonlarıyla seminer salonlarıyla eğitim-öğretim odalarıyla beraber 100 milyona yakın bir masrafla tamamlanacak. Hedefimiz onu da iki, üç yıl içerisinde bitirmek. İngiltere'de Cambrige Üniversitesi'ne yakın bir cami inşaatımız var. Onun inşaatı yeni başlıyor. O da çok özgün bir mimari olacak. Şu anda Kıbrıs'ta Hala Hatun Camii inşaatımız var. Buna benzer birçok yerlerde cami yapımına devam ediyoruz. Yurt dışında büyük çapta 9 tane cami inşaatımız var."
 
Bilgin, yurt dışında büyük camilerin yanı sıra irili ufaklı birçok daha cami inşaatı olduğunun altını çizerek, "Özellikle Filistin'de yıkılan camiler var. Bizim projelendirdiğimiz Filistin'e mahsus 9 tane cami projemiz var. Önümüzdeki günlerde imkan bulursak o camilerin temelini atacağız. Somali'de cami inşaatımız var" diye konuştu.
 
Somali'de özellikle Osmanlı tarafından yapılan bir mescidi de onardıklarını ifade eden Bilgin, "Somali merkez Mogadişu'da büyük bir cami inşaatımız bitmişti. Savaşta çok büyük hasar görmüştü. Oranın onarımını da yaptık" dedi.
 
"Türkiye dünya Müslümanlarının tek umudu haline gelmiştir" 
 
Bilgin, Haiti'de okul inşaatı yaptıklarına değinerek, "Öğrenciler orada eğitim görüyor. Orada da cami inşaatlarımız olacak. Dünya coğrafyası üzerinde mazlum, mağdur, mülteci durumunda olan insanlarımıza maddi ve manevi her türlü yardımı, desteği götürüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı'mız ile beraber yapıyoruz. Bu hayri hizmetleri yaparken, tabii ki cami hizmetlerini İslam ülkelerinde yapıyoruz" şeklinde konuştu.
 
Nerede bir deprem olmuşsa nerede bir sel felaketi olmuşsa Türkiye adına ilk TDV'nin, TİKA'nın, AFAD'ın girdiğini vurgulayan Bilgin, şöyle devam etti:
 
"Bugün artık Türkiye'miz çok şükür dünya Müslümanlarının tek umudu haline gelmiştir. Bu çerçevede Haiti'de olsun, Filipinler'de olsun biz bu hayri hizmetleri yaparken hiçbir şekilde din, dil, ırk, renk farkı yapmıyoruz. Özellikle bu felaket bölgelerine, yardım ulaştırırken herkesi eşit tutuyoruz. Hz. Adem'den gelen kardeşliğimizin neticesi olarak bu yardım desteğini veriyoruz onlara."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.