TBMM'de yeni yasama yılı başlıyor

TBMM'de yeni yasama yılı başlıyor

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi, "Genel siyasal konjonktür, tutuklu milletvekilleri meselesi ve siyasal gerginlikler Meclisteki çalışmalara etki ediyor. Ancak şartlar ne olursa olsun Mecliste gerilimden uzak bir ortamı oluşturmak mümkün" dedi.

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 1 Ekim'de başlayacak 26. Dönem 3. Yasama Yılı'nın Türkiye'nin sorunlarının çözümü açısından iyi bir yıl olmasını temenni etti. 

TBMM İçtüzüğü'nün geçen yasama yılında değiştiğini anımsatan Hamzaçebi, yeni yasama yılında TBMM Genel Kurul görüşmelerini, yeni İçtüzük kurallarıyla yöneteceklerini söyledi.

İçtüzük değişikliğine konu olan kuralların, TBMM İçtüzüğü'nün bütünlüğü gözetilmeden getirildiğini savunan Hamzaçebi, bu nedenle uygulamada sorun yaratacak nitelikte olduğunu belirtti. Hamzaçebi, hangi sorunlar çıkacağını, uygulamada göreceklerini dile getirdi.

Hamzaçebi, yasama sürecinin hızlandırılması amacıyla getirilen düzenlemelerin istenilen sonucu sağlayacağı kanaatinde olmadığını söyledi.

Yasama sürecini hızlandırmanın, içtüzüğü değiştirerek değil Mecliste uzlaşma ortamını oluşturmakla sağlanacağını ifade eden Hamzaçebi, geçmişte bunun çok sayıda ve güzel örnekleri bulunduğunu belirtti. Hamzaçebi, çok kısa bir süre önce bir saatte 25 uluslararası anlaşmanın yasalaştırılabildiğini, yine toplamda yaklaşık 2 bin 800 maddeden oluşan ve temel yasa olarak görüşülse dahi yasalaşması ayları alacak beş kanun tasarısının, 3 günde kanunlaştırıldığını hatırlattı.

Genel siyasal konjonktür, tutuklu milletvekilleri meselesi ve siyasal gerginliklerin Meclisteki çalışmaları etkilediğini söyleyen Hamzaçebi, "Ancak şartlar ne olursa olsun Mecliste gerilimden uzak bir ortamı oluşturmak mümkündür." dedi.

"Frak giymeye devam edeceğim"

Hamzaçebi, geçen yasama yılının, Meclis Başkanvekili olarak yönettiği birleşimler açısından sorunsuz geçtiğini kaydetti.

Yeni içtüzük değişikliğiyle birleşimi yöneten TBMM Başkanvekillerinin frak giyme zorunluluğunun kaldırıldığının anımsatılarak, kendisinin frak giyip giymeyeceğine yönelik soruyu ise Hamzaçebi, "Daha önceki açıklamalarımda frak giymeye devam edeceğimi söylemiştim. Bu görüşümde bir değişiklik yok." diye yanıtladı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.