Tayland 130 bin Müslümanı ölüme gönderiyor

Tayland 130 bin Müslümanı ölüme gönderiyor

Tayland'daki cunta rejimi ülkedeki 100 binden fazla Myanmarlı mülteciyi ülkelerine iade etme girişimini sürdürüyor.

Tayland'daki cunta rejimi ülkedeki 100 binden fazla Myanmarlı mülteciyi ülkelerine iade etme girişimini sürdürüyor. İnsan hakları örgütleri bu kararın acımasızca olduğunu belirterek, Myanmarlı Müslüman mültecilerin bile bile ölüme gönderildiğini ifade ediyor.
Cunta lideri Prayut Çan-oça, haftalık ulusa sesleniş programında geçen hafta ulusal güvenlik kaygılarıyla 130 binden fazla kişinin barındığı mülteci kamplarını kapatmak istediklerini ifade etmiş, iade sürecinin insani ilkelerle uygun olarak yürütüleceğini belirtmişti.
 
Zulüm görmemelerinin garantisi yok
 
Myanmar-Tayland sınırındaki mültecilerin durumlarını takip eden insan hakları örgütleri, yaptıkları açıklamada, böyle bir operasyonun lojistiği konusunda ve süreçte çıkması muhtemel suistimallerden endişe duyduklarını bildirdi. Mülteci kamplarındaki sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğini sağlayan Sınır Birliği, Tayland-Myanmar sınırı boyunca yer alan 10 merkezde yaklaşık 120 bin Myanmarlı mültecinin yaşadığını kaydetti. Adının açıklanmasını istemeyen bir STK yetkilisi, birçoğu Myanmar hükümetinden kaçan mültecilerin bazılarının 20 yıldır kamplarda bulunduğunu ve iade edildikleri takdirde ülkelerinde zulüm görmeyeceklerinin garanti edilemediğini belirtti.
 
Sınır bölgelerindeki mültecilerin çoğu ülkelerindeki fakirlik, işkence ve merkezi hükümetle çeşitli gruplar arasındaki savaştan kaçarak gelen farklı etnik azınlıklardan oluşuyor. Myanmarlı yetkililerin geri dönen tüm mültecilere insani davranacağı konusunda son derece ısrarlı olan Tayland ordusu ise planlarının uzun vadeli olduğunu savunuyor ve mültecilerin uyruklarının tespit edilmesi gerektiği için iadenin bir gecede gerçekleşmeyeceğini ileri sürüyor.
 
Myanmar hükümeti, Tayland sınırı boyunca yer alan kamplarındaki mültecilerin geri alınmasını 50 yıllık askeri rejim altındaki tecritten kurtulmasından beri tartışıyor. Her iki ülkedeki sivil toplum kuruluşları, geri dönecek kişilerin yaşamlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olacak altyapının eksikliği konusundaki endişelerini dile getirmeye devam ediyor.
 
Yasal statüsü veya pazarlanabilir vasıfları olmayan göçmenleri ekonomiye yük olarak gören Tayland hükümetinin tutuklama tehditleri, geçen ay göçmen işgücünün önemli bir kısmı olan 200 binden fazla Kamboçyalı işçinin ülkeden kaçmasına neden olmuştu
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.