Tavuk eti tüketimi son 10 yılda 2 kat arttı

Tavuk eti tüketimi son 10 yılda 2 kat arttı

Tavuk eti tüketimi geçen yıllara göre büyük artış gösterdi.

Buna paralel olarak da yıllık tavuk üretim miktarı yüzde 10 artarak, son 1 yılda yaklaşık 2 milyon tona ulaştı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, beyaz et tüketiminde yaşanan artışın kırmızı et tüketiminde görülmediğine dikkat çekti.

Hem fiyatının uygunluğu hem de sağlıklı olması sebebiyle vatandaş tercihi beyaz etten yana kullanıyor. Hâl böyle olunca son 10 yıl içerisinde beyaz et tüketimi iki kat arttı. 2000’li yılların başlarında kişi başı ortalama yıllık beyaz et tüketiminin 9,5 kilogramken, bu rakamın 2013 yılı ve sonrasında 20 kilograma çıktığını belirten Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, bu hızlı artışla Türkiye’nin beyaz et tüketiminde dünya sıralamasında önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Benli, aynı artışın kırımızı ette görülmediğine de dikkat çekerek, protein deposu olan tavuk tüketimi ve üretimiyle ilgili açıklamasını, “Türkiye, tüketim kadar etlik piliç üretimindeki artışıyla da dünyada önemli bir konuma sahip. Avrupa’daki diğer ülkelerle kıyaslandığında aradaki fark daha net ortaya çıkıyor. Örneğin, Amerika Bileşik Devletleri’nde kırmızı et tüketimi kişi başına 100 kilogramken bizde ise 10 kilogram. Rakamlarda açıkça gösteriyor ki, kırımızı et tüketiminde şampiyon olan ABD’de protein açığı hâlâ devam ediyor.” şeklinde sürdürdü.

DENGELİ BESLENME İÇİN GÜNLÜK 70 - 100 G PROTEİN ALINMASI GEREKİYOR

Bireyin sağlıklı gelişimini tamamlayabilmesi için yeterli ve dengeli protein alımının önemli olduğunu vurgulayan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Hakan Benli, sağlıklı bir bireyin ağırlığına bağlı olarak, günlük yaklaşık 70 ila 100 gram arasında protein alması gerektiğine dikkat çekti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.