Tavuğa kızdı kuluçka makinesi yaptı

Tavuğa kızdı kuluçka makinesi yaptı

Sinop'un Boyabat ilçesinde kuluçkadaki yumurtaların üzerinden kalkan tavuğuna kızan beyaz eşya tamircisi Ayhan Eker, kullanılmayan buzdolabından kuluçka makinesi yaptı.

İlçede 25 yıldır beyaz eşya tamirciliği yapan Eker'in iş yerinden gelen civciv seslerini duyanlar şaşkınlık yaşarken, iş yerindeki kuluçka makinesini görenlerin şaşkınlığı ise iki katına çıkıyor.

Eker, köyde kuluçkaya yatırdığı tavuğunun 16. günde yumurtaların üzerinden kalkması ile "Bu işi kendim yapabilir miyim" diyerek yola çıktığını ve tamirhanesindeki atılacak buzdolabından kuluçka makinesi yaptığını söyledi.

Kuluçka makinesinden ilk civcivlerin çıktığını belirten Eker, şunları dile getirdi:

"Köydeki tavuğumuz kuluçkaya yatmıştı. Özel merakım dolayısıyla tavuğun altına normal yumurtalar dışında beş adet de Hint cinsi yumurta koymuştum. Tavuk 16. günde yumurtaların üzerinden kalkınca yumurtalar telef oldu. Ben de 'bu işi kendim yapabilir miyim' diye yola çıktım. Dükkanımda atıl durumdaki no frost buzdolabının üstteki derin dondurucu bölümünü iki kat olarak yumurta koyacak şekilde kuluçka makinesi haline dönüştürdüm."

İnternetten konuyla ilgili araştırma yaptığını anlatan Eker, "Sıcaklığın 37,5 derece olması gerekiyordu. Kendi tecrübemle dört tane 15 wattlık ampulün ısıtma için yeterli olacağını düşündüm. Sıcaklığın sabit kalması için de uygun termostat getirttirdim. Böylece ısının sabit kalmasını sağladım. Isı ölçer ve nem ölçer temin ettim. Termostat vasıtasıyla hep aynı ısıda kalmasını sağladım. Bir pet şişenin içine doldurduğum suyla da nemli ortamı oluşturdum" ifadelerini kullandı.

- "Bugünlerde ördeklerin de çıkmasını bekliyorum"

Yumurtaları makineye koymadan önce kalemle işaretlediğini, bu işaretlerden faydalanarak her 12 saatte tüm yumurtaları 180 derece çevirdiğini anlatan Eker, şöyle devam etti:

"İlk denememde makineye 30 yumurta koydum. Bunun beş tanesi ördek yumurtası idi. On dokuzuncu günden başlayarak 15 yumurtadan sağlam civciv çıktı. Özel yaptığım kümeslerindeler ancak ördek yumurtalarından yirmi beşinci günde civciv çıktığından bugünlerde ördeklerin de çıkmasını bekliyorum. Sonuç olarak ilk denememde 10 yumurtadan civciv alamadım. Bunda ilk olması nedeniyle meraktan kapağı sık sık açmamın etkisi olabilir. "

Eker, yumurtadan çıkan civcivleri özel bir bölüme aldığını belirterek, "Tabiri caizse özel kümes yaptım. Alttan ve üstten otomatik ısıtmalı ve ışıklandırmalı yemi ve suyu uygun bir civciv kümesi. Tecrübelerim doğrultusunda yumurta sayısını şimdi 45'e çıkardım. Gerekli gereksiz kapağı aç kapa yapmıyorum. Sadece 12 saatte bir kapağı açıp yumurtaları 180 derece çevirip hemen kapatıyorum" diye konuştu.

Daha önce de bilgisayar yazıcılarına bitmeyen mürekkepli sistem yaptığını ve sistemi hala iş yerinde kullandığını ifade eden Eker, en büyük destekçisinin eşi olduğunu belirterek "Eşim, kalfam , çırağım, biraz da patronumdur" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.