Tatilde yeni rota vizesiz Moskova

Tatilde yeni rota vizesiz Moskova

Doğu ile Batı kültürleri arasında kalmış Moskova, hem Slav hem de Baltık şehri özellikleri taşıdığı gibi ülkenin kalbi burada atıyor. Yaklaşık 18 saati bulan uzun yaz günlerinde şehri dolaşmak farklı bir deneyim.

Rusya ile vizelerin kalkması sonrasında Moskova, yurt dışında tatil planı yapanlar için yeni ve farklı bir alternatif. Farklı diyoruz çünkü Doğu ile Batı arasında kalmış Moskova hem Slav hem de Baltık şehri özellikleri taşıyor. Çok kültürlülüğü, biraz da karmaşası bize İstanbul'dan tanıdık. Üzerine bir de Çarlık ve Sovyet döneminin mirasını ekleyince karşısına gezilecek bir şehirden daha fazlası çıkıyor. Ayrıca önemle hatırlatalım sabaha karşı 4'de doğan güneş gece 23'e kadar tepenizde olduğu için şehri gezerken 'Gün ne çabuk bitti' diyemiyorsunuz. Güneşin geç batması bile başlı başına ilginç bir deneyim sunuyor.
 
HER YERE METRO İLE ULAŞIN
 
İstanbul'dan iki buçuk saatlik uçak yolculuğu ile ulaştığınız Moskova ile 1 saatlik zaman farkımız var. Havalimanından şehir merkezine yaklaşık 1 saatte ulaşıyorsunuz ve merkeze yaklaştıkça Sovyet döneminde yapılan büyük ve eski binalar (Gettolar) yerini Çarlık döneminden kalan tarihi yapılara bırakıyor. Kısa süre içinde Moskova nehrini ve üzerini süsleyen onlarca köprüyü görebiliyorsunuz. Zaten şehir adını, Fince 'Kıvrımlı su' kelimesinden almış (Mosk- Va). Merkeze doğru ilerledikçe Putin döneminde ülkenin hızlı büyümesini temsil edercesine büyük gökdelenler ve AVM'ler karşılıyor sizi. Komünist döneme inat her yerde AVM görmeniz mümkün. Şehrin merkezine doğru ilerlerken inanılmaz bir trafiğin olduğunu da hemen söyleyelim. Bu nedenle, metro istasyonu gördüğünüz yerde aracınızdan inin ve kendinizi yeraltına atarak gitmek istediğiniz yere ulaşın. Moskova, dünyanın en büyük ve gelişmiş metrolarından birine sahip. Elinizdeki harita sayesinde zamandan ve paradan tasarruf edeceksiniz.
 
Dünyanın en pahalı şehri
 
Dünyanın en pahalı şehri unvanını Tokyo'dan alan Moskova'da yeme içmeden alışverişe kadar her türlü harcamanıza dikkat etmelisiniz. Fiyatlar Türkiye ortalamasının hayli üzerinde. Örneğin peynirli bir sandviç 20 lira, ünlü hamburger restoranlarında Türkiye'de 10 liradan yediğiniz menü 40 lira gibi rakamlara denk geliyor. Rusya, kuzey ülkesi olduğu için balık fiyatları oldukça makul. Yani bir hamburger fiyatına, orta halli bir restoranda tuna balığı ya da somon füme yiyebilirsiniz. Tabi orta-direk turist adayları için bu uyarı ve tavsiyemiz.
 
Rusya Kremlin'dir
 
Moskova'yı gezmeye önce Kremlin'den başlamanız tavsiye olunur. Şehrin tam kalbi burası, Kentin mimarisi de Kremlin bölgesine göre şekillenmiş. 'Kremlin', Rusça'da 'kale', 'Şato' anlamına geliyor. Ancak gerçekte birçok Rus kentinde önemli yapıların, kale ve kamu binalarının olduğu bölge kremlin olarak tanımlanıyor. Moskova'daki Kremlin, övgüleri hak eden yapılarla sizi karşılıyor. 73 bin metrekarelik ünlü Kızıl Meydan'da olmak zaten başlı başına bir deneyim. Saray bölgesi kızıl tuğlalı kalenin içinde, burayı 5 saat gibi bir sürede geziyorsunuz. Putin'in çalışma odasına doğru bakarken, rehberler şehrin tarihi hakkında turistlere bilgi veriyor. Sovyet dönemindeki dini baskıları, tarihi değeri olanlar dışında kutsal mekanların nasıl yıkıldığını, sayısız siyasi cinayeti. Tüm bunları dinlerken ve tarihi solurken çevredeki sayısız müzeyi gezmeye zamanınız kalmıyor.
 
AVM cenneti
 
Dünyanın en ünlü markalarını bulabileceğiniz ve Türklerin yaptığı bir AVM'nin karşısında, Moskova'nın ünlü yer altı çarşılarını görebilirsiniz. Bu çarşılar genelde metro girişlerinde bulunuyor ve İstanbul Aksaray'daki mekanları andırıyor. Dükkanlar, bizdeki küçük büfelere benziyor ve insanlar alışverişlerini burada gözle seçiyor. Örneğin bir elbise beğendiniz deneme şansınız yok ya da size verilen çarşafa sarılıp üzerine giyebilirsiniz. Önemli bir not burada fazla meraklı davranmayın hatta fotoğraf çekmeyin. Zira tecrübe ile sabit, polis hemen soluğu yanınızda alıyor. Rusya'daki serbest piyasanın şansını fazla zorlamayın.
 
Moskova'nın kuşları
 
Moskova gezisinin en ilginç yanı, kuşlardı. İlginçtir nerede olursanız olun elinizde yiyecek bir şey varsa kuşlar hemen dibinizde bitiyor. Hani Eminönü'nde yem attığınız güvercinler, serçeler oturduğunuz bankı adeta işgal ediyor. Tavsiyem odur ki, elinize alın bir sandviç oturun çimene, çayıra, sırt çantanızı yastık yapın. Mümkünse yayılın hiçbir şey düşünmeyin. Son olarak, dünyanın en pahalı şehrinden size ucuz yollu bir tüyo: gitmişken eşe dosta hediye almak lazım haliyle matruşkasız olmaz. Bunların da en küçüklerinin fiyatı 30 liradan başlıyor. Hiç yorulmayın, Eminönü'nde 10 lira hem de daha güzel. Boşuna valizde de yer kaplamasın, Zira ben öyle yaptım. Ne demişler küresel dünyada herşey yerel.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.