Tataristan'da Bolgar İslam Akademisi böyle açıldı

Tataristan'da Bolgar İslam Akademisi böyle açıldı

Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin Bolgar şehrinde temeli bir sene önce atılan "Bolgar İslam Akademisi"nin binası düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Tataristan ve komşu bölgelerde yaşayan Müslümanların, her sene mayıs ayında düzenlediği "Kutsal Bolgar Toplantısı"na denk getirilen resmi açılış töreni, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Törene, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Tataristan'ın ilk Cumhurbaşkanı Mintimer Şeymiyev, Türkiye'nin Kazan Başkonsolosu Turhan Dilmaç, Rusya Müslümanları Merkezi Bölge Dini Yönetimi Başkanı Müftü Talgat Tacetdin, Tataristan Müftüsü Kamil Semigullin, Çeçenistan Müftüsü Salah Meciyev, KazanSummit-2017 forumu konukları ve binlerce vatandaş katıldı.

Açılış töreninde konuşan Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov, 922 yılında Bolgar şehrinde Tatarların ata-babalarının İslamiyeti, devlet dini olarak kabul ettiğini anımsatarak bu topraklarda İslam dinini artık kendilerinin koruduğunu söyledi.

Türkiye'nin Kazan Başkonsolosu Turhan Dilmaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bolgar kentinin, Türk halkları arasında İslamiyeti resmi din olarak kabul eden ilk Türk devleti İdil-Bolgar'ın da başkenti olduğunu hatırlattı.

Dilmaç, Bolgar İslam Akademisi ile Türkiye arasındaki iş birliği konusunun, geçen aralık ayında hem Türkiye Başbakanı'nın Tataristan'a, hem de aynı ay içerisinde Tataristan Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye yaptığı ziyaretler sırasında gerçekleştirilen resmi temaslarda ele alındığını bildirdi.

tatar_islam_akademisi.jpg

Başkonsolos Dilmaç, Türkiye ve Tataristan Cumhuriyeti arasında iş birliğine gidileceğini vurgulayarak, Türklerin İslam anlayışının Rusya'daki Müslümanlar ile aynı olduğunu dile getirdi.

Bolgar İslam Akademisinde ilk eğitim-öğretim dönemi 1 Eylül'de başlayacak. İlk yıl 75 öğrenci kabul etmesi beklenen akademide eğitim yüksek lisans ve doktora düzeyinde olacak.

Akademi binasının açılış töreninden sonra Tatarların İslamiyeti kabul etmesinin bin 128'nci yıl dönümü "Kutsal Bolgar Toplantısı" ile kutlandı.

Yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı etkinlikte, hazırlanan et yemekleri konuklara ikram edildi, dualar edildi.

Başkent Kazan'dan 250 kilometre uzaklıkta yer alan UNESCO'nun koruma listesinde yer alan tarihi Bolgar kentinde 1995 yılından bu yana her sene düzenlenen "Kutsal Bolgar Toplantısı", tarihi Cemiğ Camisi'nin kalıntıları üzerinde kılınan namazın ardından sona erdi. AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.