Tasarruflu diye kalitesiz ampuller ithal ediliyor

Tasarruflu diye kalitesiz ampuller ithal ediliyor

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, ithalatta gerekli düzenlemeler yapılamadığı için kalitesiz LED ampullerin de ülkeye girdiğini söyledi.

Erdoğan, bu durumun tüketicinin güvenini sarstığını vurguladı.

Son yıllarda kullanımı hızla artan tasarruflu ampullerle ilgili önemli bir uyarı geldi. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, Türkiye’ye yurtdışından kontrolsüz LED aydınlatma ithalatının olduğunu söyledi. Bu durumun kalitesiz ürünlerin pazara giriş yapmasına ve tüketicinin güveninin sarsılmasına sebep olduğunu belirten Erdoğan, standartların oluşturulması, kontrolsüz ithalatın önüne geçilmesi ve LED aydınlatma kirliliğinin engellenmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, “Şirket olarak Türkiye LED aydınlatma sektöründe kaliteyi oturtmayı, aynı zamanda ürün ve ithalat standartlarının belirlenmesini sağlayarak Türkiye’nin LED aydınlatma çöplüğüne dönüşmesini engellemeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Erdoğan, Vestel’in, 40’ın üzerinde ürünüyle katıldığı İstanbul Light Fuarı kapsamında düzenlediği toplantıda, LED aydınlatma sektörü ve şirket hedefleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, LED aydınlatma ürünlerinin akkor lambalara oranla yüzde 80’e, ‘enerji tasarruflu’ floresan lambalara oranla yüzde 50’ye varan seviyelerde enerji tasarrufu sağladığını söyledi. 12 saatlik günlük kullanımda akkor lambaların kullanım ömürlerini 6 ayda, tasarruflu lambaların ise 2 senede tamamladığını ifade eden Erdoğan, aynı kullanım şartlarında LED aydınlatma ürünlerinin ömrünün ise 8 sene olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin LED’sel dönüşümü tamamlandığında enerji tasarrufu açısından ciddi bir adım atılmış olacağını vurgulayan Erdoğan, “Böylece cari açığımızdaki en büyük paya sahip kalemlerden enerji ithalatının düşürülmesine katkı sağlayacağız. Bu dönüşüm, toplum sağlığı kadar refahına da yatırım anlamına geliyor.” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin LED’sel dönüşümünü sağlamak için öncelikle ürünlerin sağlık ve enerji tüketimi açısından avantajlarına odaklanmak ve pahalı algısını yıkmak gerektiğini belirtti. Erdoğan’a göre çevreye dost LED aydınlatma ürünlerinin  çocukların vakitlerinin çoğunu geçirdikleri okullarda kullanılması aileler için bir tercih kriteri olmalı.    

Turan Erdoğan, Vestel olarak LED aydınlatma ürünlerinin sistem ve armatür üretimlerini Manisa’daki Vestel City’de yaptıklarını kaydetti. Erdoğan, “Hem tasarımını hem üretimini yaptığımız LED aydınlatma ürünlerini yine kendi bünyemizdeki laboratuvarlarda test ediyoruz. Ürünlerimizin kalitesine son derece güveniyoruz.” diye konuştu. Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre Avrupa’nın en büyük aydınlatma sektörü derneği Lighting Industry Association’ın  (LIA) ilk ve tek Türk üyesi Vestel, Panel Light ve Power Supply LED ürünleriyle LIA’den uluslararası standartlarda kalite onayı aldı.

Zaman