Tasarruf ettiren kombi

Tasarruf ettiren kombi

Çanakkale'de yaşayan Makine Mühendisi Sayılgan, geliştirdiği kombi bacasının, kullanıcılarına önemli ölçüde tasarruf ettirmesi için çalışmalar yürütüyor

Çanakkale'de, 6 yıl süren çalışmalarının ardından geliştirdiği kombi bacasıyla doğalgaz tüketimini azaltmak, cihazın bakım maliyetini düşürmek ve karbonmonoksit gazından zehirlenmeleri engellemek isteyen Makine Mühendisi Muhterem Sayılgan, bunun kullanımının ülkede yaygınlaşması halinde yılda 1 milyar dolar tasarruf sağlanabileceğini söyledi.
 
Sayılgan, projesine başladığı andan itibaren kişisel kar etmekten öte ülke ekonomisine katkı sunmayı hedeflediğini anlattı.
 
Bunun için Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaştığını ve geliştirdiği kombi bacasının tescilini yaptırdığını belirten Sayılgan, en büyük amacının, Türkiye'yi doğalgaz kullanımında yılda 1 milyar dolar tasarruf ettirmek olduğunu ifade etti.
 
Sayılgan, 20 saniye süren baca montajının, kullanıcılarına yüzde 40'a varan oranda tasarruf imkanı sunduğunu dile getirerek, "Çok uzun süren, uykusuz geçen zamanlarda hesaplar kitaplar yapıldı. Tüm iş, kirli hava çıkışı ile temiz hava girişinin aynı noktada olması. Bunun yerini değiştirdik. Bu, tam yanmayı sağladı, kombinin ömrünü uzattı, insanları zehirlenmekten kurtardı ama daha bitmedi, çok çalışmamız lazım. Ülkemin, bu bacanın kullanımı sayesinde doğalgaz kullanımında yılda 1 milyar dolarlık tasarruf sağlaması an meselesi" diye konuştu.
 
Ürünün sadece tam yanmayı sağlayarak tasarruf getirmediğini bildiren Sayılgan, kombiyi temizleme işlevi de bulunduğunu aktardı.
 
Geliştirdiği kombi bacası hakkında bilgi veren Sayılgan, şunları kaydetti:
 
"Bacamızın yapısı, yanma gazı ile doğalgazı ayıran bir mekanizmaya sahip, Bu nedenle tam yanmayı sağlıyor. Tam yanmayı sağlamak demek, doğalgazın içindeki tüm enerjiyi ortaya çıkarmak demek. Ayrıca eski bacanın içinden giren karbon tanecikleri, eşanjörün üzerine yapışıp kombinin fazla yakmasına ve ömrünün kısalmasına neden oluyor. 'Baca seperatörü' dediğimiz bu sistem kullanıldığında kombinin tüm kirlerden kurtulması ve en iyi performansla çalışması yarım saat sürecek. Bu baca, bir daha kirlenmemek üzere kombinin temizlenmesini de sağlayacak. Bacanın ülkenin her noktasında kullanılmasıyla doğalgaz kullanım oranları da düşecek."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.