Tartışmak için mutfağa gitmeyin

Tartışmak için mutfağa gitmeyin

Uzman pedagog Adem Güneş, aile içindeki pozitif yaşam yollarını pek çok anne babanın gözden kaçırdığını belirterek, toplum olarak kabul gören kimi davranışların değiştirilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Güneş, aile içinde yaşanan tartışmalarda çocukların etkilenmemesi için farklı mekanlara geçilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Pedagog Adem Güneş, 'Çocuk Eğitiminde Pozitif İletişim' ismini verdiği kitabı yayınladı. Yıllarca ekranlarda izlenen dizide çiftlerin tartışma mekanının mutfak olarak gösterilmesinin doğru olarak kabul edildiğini kaydeden Güneş, aile içinde yaşanan tartışmalarda çocukların etkilenmemesi için farklı mekanların seçilmesinin doğru olmadığını kaydetti. "Tartışmalarınızı çocuklarınızın yanında yapın." tavsiyesinde bulunan Güneş, "Aile içinde yaşanan tartışmalar çocuğun şahitliğinde olmalı." ifadesini kullandı. Uzman pedagog, "Aile içinde tartışma kültürü olmalı kavga ile tartışma arasındaki fark mutlaka bilinmeli ve hassas davranılmalı. Tartışma esnasında anne ve babasının yanında olmayan çocuk şahit olduğu davranışlardan ve duyduğu sözlerden olayı anlamaya çalışırken kendini suçlu hissediyor. Bu da çok daha yanlış bir duruma neden olabiliyor. Bu nedenle çocuklar tartışma konularını duymalı ve tartışmanın sonlandığına da yine tanık olmalı." diye konuştu.

Ailede bir çözüme kavuşturulmayan problemlerin çocuklarda dikkat dağınıklığı ve hiperakiflik gibi etkilere neden olduğu belirten Güneş, "Çocukların şahit olduğu tüm tartışmaların bir sonuca bağlanması ve meselenin hallolduğuna çocuğunda kanaat getirmesi sağlanmalı. Çocuklar tartışma esnasında farklı bir yerde olmadıklarında tartışmanın nasıl idare edildiğini de öğrenmiş oluyor. Eşler de çocuklarla birlikte oldukları için sorunları daha kolay çözmeyi ya da kavgaya dönüşmeyen konuşmalar yapmayı öğrenmiş oluyor." şeklinde konuştu.

Cihan