Tarlada 5, markette 75 kuruş

Tarlada 5, markette 75 kuruş

Rekoltenin yarı yarıya düştüğü Osmaneli karpuzu, tarlada kilogramı 5-10 kuruştan markette ise 75 kuruştan satılıyor.

Bilecik'in Osmaneli ilçesi Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkbahardaki yoğun yağışlardan hasadın gecikmesi ve yazın da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle karpuzda rekoltenin, beklentilerinin yarısı kadar çıkabileceğini söyledi.

Ünver, karpuz üreticisinin, mevsim normallerini aşan sıcaklar yüzünden ürünlerinin piştiğini ve hasat edilemediğini anlattı. Büyük uğraşlar vererek ürettikleri karpuzları da satamadıklarını belirten Ünver, "İlkbaharda yoğun yağışlardan dolayı hasatta gecikmeler oldu. Bunun yanında tabii ki ihracat yok. Önceki yıllarda ihracat yapılıyordu, pazarlar açılıyordu. Türkiye'deki marketler ürünlerimizle 'stop' yapıyor, bize zarar veriyor. Büyükşehir Belediyeleri 'halk tanzim satış yerleri' göstersin, ürünümüzü tüketiciye doğrudan satalım. Hem kaliteli, dalından hem de ucuz ürün satalım. Şu anda karpuzun kilogramı tarlada 5-10 kuruş ama markete gidiyorsunuz 75 kuruş. Masraflarımız ağır, borçlarımızı ödeyemiyoruz. Kredi borçlarımızı ertelesinler. Sadece karpuz değil, buğdayımız ve arpamız da para etmiyor" diye konuştu.

Bölgede 20 bin dönüm civarında alana karpuz fidesi dikildiğini aktaran Ünver, 60-70 bin ton bekledikleri rekoltenin 30-35 bin ton çıkabileceğini bildirdi. Ünver, bir dönüme 300 karpuz fidesi dikilerek 500 lira masraf yapıldığı bilgisini vererek, "Alıcı geliyor, 'Dönümünü 100 liraya alayım' diyor. İnsanlarda vicdan mı kalmadı, biz mi çok vicdanlıyız anlamış değilim" dedi.

Medetli Köyü Muhtarı Mustafa Öztürk de köylülerinin geçim kaynağının karpuz, kavun, buğday ve ayçiçeği olduğunu söyledi. Karpuz ve kavundan umduklarını bulamadıklarını dile getiren Öztürk, "Köyümüz ekonomik olarak yıkıldı. Şu anda bir hanenin borcu 100 bin lira. Karpuzun dönümü 200 liraya satıldı. Köylüm borcunu nasıl ödeyecek? 70 dönüme karpuz ektim, sadece 10 dönümdekileri satabildim, 10 bin lira aldım. 50 bin lira zarardayım. Köyüm nasıl geçinecek bu şartlarda, merak ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.