Tarımsal ve hayvansal atıklar, doğalgaz ithalatını azaltabilir

Tarımsal ve hayvansal atıklar, doğalgaz ithalatını azaltabilir

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Yaldız, Türkiye'nin toplanabilir tarımsal ve hayvansal atıklardan biyogaz üretebilmesi durumunda doğalgaz ithalatında yaklaşık yüzde 30 azalma olabileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Yaldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, kullandığı enerjinin yüzde 75'ni ithal ettiğini ve 2014 yılı için enerji ithalatı değerinin 55 milyar dolar, toplam tarımsal ürün ihracatının ise 16 milyar 758 milyon dolar olduğunu söyledi.

Yaldız, tarımsal ihracatın 3,5 katı kadar enerji ithalatının bulunduğunu vurgulayarak, "2013 yılı itibarıyla tarımsal üretim değerimiz toplam 62 milyar dolardır, buna göre tüm tarımsal hasılamızın yüzde 88'ni enerji ithalatı için harcıyoruz, 2020 yılında tarımsal hasılamız kadar enerji ithalatına ödeme yapmak zorunda kalacağız" dedi.

- "Atıklar, yer altı, yer üstü sularını kirletiyor"

Her yıl çöpe atılan milyonlarca ton bitkisel ve hayvansal atığın biyogaz üretiminde değerlendirilmesi halinde ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanabileceğini ifade eden Yaldız, bu atıkların kullanılmak yerine kontrolsüz bir şekilde açık alanlara, dere yataklarına veya akarsulara döküldüğünü belirtti.

Yaldız, atıkların zamanla kuruduğunu ve daha sonra da yağışlarla çeşitli gazlar yayan ve çevre kirliliği yaratan tehlikeli bir çöplük haline dönüştüğünü dile getirerek, "Bunun sonucunda yer altı ve yer üstü suları, toprak ve hava kimyasal ya da biyolojik olarak kirleniyor" diye konuştu.

- Biyogazdan 58 milyar kilovatsaat elektrik üretimi

Tarımsal ve hayvansal atıkların değerlendirilmesi halinde 5,8 milyar dolar karşılığında yaklaşık 14,4 milyar metreküp metan gazı üretebileceğini belirten Yaldız, şöyle devam etti:

"Biyogazdan üreteceğimiz elektrik enerjisi miktarı 58 milyar kilovatsaat olacaktır. Bu da Türkiye'nin elektrik üretiminin dörtte biri kadardır. Bunun değeri de 7,6 milyar dolardır. Türkiye'nin toplam doğalgaz ithalatı 2014 yılı rakamları ile 49 milyar metreküptür. Toplanabilir tarımsal ve hayvansal atıklardan Türkiye'de biyogaz üretilebilse doğalgaz ithalatında yaklaşık yüzde 30 bir azalma söz konusu olacaktır. Üretilen enerjinin yerli ve yenilenebilir olması yanında çevre kirliliğini önlenmesi de önemli faydalarından birisi olacaktır."

 Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.