Tarıma uydu desteği

Tarıma uydu desteği

Manisa'da TARBİL Projesi kapsamında çiftçilere tablet bilgisayar dağıtıldı.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, 'Bu proje ile uydu görüntüleri ve yersel ölçüm ağlarından alınan verilerin, yüksek hızlı bilgisayarlarda değerlendirilmesi, ürün ve yer bazında güncel zirai bilgiye dönüştürülmesi hedeflenmektedir" dedi.
 
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, Tarımsal İzleme ve Bilgi (TARBİL) Sistemi Projesi kapsamında tablet bilgisayarların dağıtımına başlandı. Tarımın geçmişten beri Türkiye için doğrudan ve dolaylı en geniş istihdam sağlayıcı sektör olduğunu ifade eden Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, TARBİL projesinin uygulama çalışmalarına Bakanlığın ilk olarak 2006 yılında başladığını söyledi. İl Müdürü Çebi, 'Proje İstanbul Teknik Üniversitesi ve TAGEM tarafından, Devlet Planlama Teşkilatı'na sunulmuş ve pilot fazı 2008 yılından itibaren bütçe kapsamına alınmıştır. Projenin pilot aşamasında Güneydoğu Anadolu Bölgesinde tarımsal gelişimin anlık izlenebildiği bir gözlem sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem ile uydu yer istasyonuna doğrudan indirilen görüntüler işlenmekte ve veri toplama merkezine aktarılmaktadır. Pilot uygulama kapsamında ağırlıklı olarak GAP alanında ilk 100 istasyonun kurulumu tamamlanarak deneme yayınına başlamıştır' şeklinde konuştu. Tarımsal İzleme ve Bilgi Sisteminin pilot aşamasındaki altyapı geliştirme faaliyetlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından, 2011 yılı sonundan itibaren projenin tüm Türkiye'de yaygınlaşmaya başladığını belirten Çebi, 'Bu proje ile TARBİL faaliyetlerini yürütmek üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı ve İTÜ arasında bir protokol imzalanmıştır' dedi.
 
PROJENİN HEDEFİ
 
Projenin hedefinden ve sistemin bileşenlerinden de bahseden Çebi, 'Bu proje ile uydu görüntüleri ve yersel ölçüm ağlarından alınan verilerin, yüksek hızlı bilgisayarlarda değerlendirilmesi, ürün ve yer bazında güncel zirai bilgiye dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Ayrıca kamera görüntülerinden de bitki özellikleri çıkartılabilmektedir. Bu bilgiler ülkemizde tarımsal faaliyet yönetimi konusundaki paydaşlara anlık olarak iletilmektedir. Sistemin dört ana bileşeni bulunmaktadır. Bunlar; uydu görüntü indirme ve işleme merkezi, tarım alanlarından toprak ve ürün görüntü özellikleri ile zirai meteorolojik verileri toplayan yersel gözlem ağı, veri toplama ve işleme merkezi ve seçilen, ürün ve yere ilişkin canlı raporlama, zirai uyarı ve karar destek sistemidir' ifadelerini kullandı.
 
Yeni şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.