Tarım işçilerinin çalışma koşulları araştırılacak

Tarım işçilerinin çalışma koşulları araştırılacak

AK Parti, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan ve milletvekili arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 1950'li yıllardan önce Türkiye'de göçten ziyade toprağa bağımlılık, aşiret ve köylülükten kopmama, yani göç etmeme durumu sözkonusu iken; 1950'li yıllardan sonra tarımda modernizasyon ve daha fazla arazinin tarıma açılması, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi gerçeğinde olduğu gibi hızlı nüfus artışı, arazi dağılımındaki adaletsizlik ve istihdam alanı ve alternatiflerinin sınırlı olmasının mevsimlik tarım işçisi gerçeğini ortaya çıkardığı belirtildi. 
 
İstihdamın yüzde 25'ini oluşturan tarım kesimi içerisindeki mevsimlik işçi oranının yüzde 40'lar civarında olduğu, bunun da yaklaşık bir milyon insana tekabül ettiği kaydedildi.
 
Mevsimlik işçilerin yolculuklarının genellikle nisan-mayıs aylarında başladığı belirtilen gerekçede, "Ne yazık ki ülke gündemine, trafik kazaları ile yerleşmiş olurlar. Önceleri kamyonlarla yapılan bu yolculuklar, denetimlerin artması ile beraber azalmaya başlamıştır. Şimdilerde işçiler yataklarını, kilimlerini, mutfak eşyalarını da yüklediği kapasitelerine göre çok fazla ağırlık taşıyan minibüslerle benzer tehlikeli yolculuklarını yapmaya devam etmektedirler" denildi.
 
İşçilerin oluşturduğu çadır yerleşkelerinin; mutfak, tuvalet ve banyonun olmadığı, suya erişim imkanlarının kısıtlı olduğu tüm doğal koşullara açık yerler olduğu kaydedildi. İşçilerin çalışma ilişkilerinin 'elçi' veya 'dayı başı' olarak adlandırılan, aracı ve işverenlerden oluştuğu, işçilerin işverenden hiçbir şey talep etme hakkına sahip olmadığı, bütün ilişkileri elçilerin kurduğu ve böylelikle de işçileri kendilerine bağımlı hale getirdiği bildirildi.
 
Gerekçede, AK Parti hükümetleri döneminde tarımdaki mevsimsel işçiliğin önemli bir sorun kaynağı olarak tespit edildiği belirtilerek, "Sorun büyük oranda tespit edilmiş, çözüm önerileri getirilmesi ile alakalı önemli çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, hala tamamen ortadan kaldırılabilmiş ya da tam düzene oturmuş bir alan olmadığı da açıktır. Bu yüzden konunun daha kapsamlı olarak araştırılması, çözüm önerilerinin getirilmesi ve uygulamasının etkinleştirilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasının uygun olacağı düşüncesindeyiz" denildi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.