Tarihte ilk kez bir kara deliğin fotoğrafı çekilecek!

Tarihte ilk kez bir kara deliğin fotoğrafı çekilecek!

Astronomlar bir kara deliğin fotoğrafını çekebilmek için hazırlıklara başladı. Fotoğrafı çekilmesi hedeflenen kara delik, galaksimizin orta kısmında bulunan Sagittarius A*.

Astronomlar büyük ses getirecek yeni bir amacı gerçekleştirme peşindeler. Son yıllarda oldukça popüler olan ve birçok uzay araştırma kuruluşu tarafından incelenen kara deliklerden birisi, Arizona Üniversitesi'nde görevli olan araştırmacılardan oluşan bir takım ile birlikte ilk defa görüntülenecek. Arizona Üniversitesi, kara deliğin görüntülenmesi adına özel bir ekip oluşturdu ve bu ekibin başında bulunan isimlerden birisi de Feryal Özel. İstanbul'da doğan ve ardından Amerika'ya giderek araştırmalarına burada devam eden Feryal Özel, uzay araştırmaları tarihinde ilk defa gerçekleştirilecek ve tarihe geçecek böylesine büyük bir olayda görev alacak.

1452457453-b754ff.jpg

Takımın görüntülemek adına seçtiği kara delik, araştırmalara konu olan sıradan kara deliklerden çok daha farklı ve özel. Bildirilene göre astronomlar Samanyolu Galaksisi'nin ortasında bulunan "Sagittarius A*" adındaki dev kara deliği inceleyecekler. İncelenebilmesi bakımından oldukça iyi büyüklüğe sahip olan Sagittarius A*, sadece yeterli boyutta olmasından dolayı değil, aynı zamanda bize en yakın olan kara delik olması nedeniyle özel olarak seçilmiş. Kütle olarak 4 milyon Güneş'in kütlesine sahip olan Sagittarius A*, çok büyük bir kütleye sahip olsa da Güneş'e göre oldukça küçük. Sadece 44 milyon kilometre çapa sahip olan Sagittarius A*, Güneş'ten çok daha büyük olan kütlesine rağmen boyut olarak sistemimizdeki yıldızın sadece 63'te 1'i. Kara deliklerin içerisine çökmüş, çok büyük kütleye ve çekim gücüne erişebilmiş olan yıldızlar olduğunu düşündüğümüz zaman Sagittarius A*'ı oluşturan yıldızın büyüklüğünü tahmin etmek çok zor olmuyor.

Dünya'nın Sagittarius A*'a 26.000 ışık yılı uzaklıkta bulunduğunu belirtmekte fayda var. Astronomların bu kadar uzaklarda bulunan siyah bir noktayı nasıl görüntüleyebileceklerini bilmiyorum ancak bu oldukça zor bir görev olacaktır. Ekibin sözcüsü olan Feryal Özel'in BBC'ye verdiği bilgilere göre araştırma ekibinin 2017 senesinde görüntüleme çalışmalarına başlaması bekleniyor. Kara deliğin görüntülenebilmesiyle birlikte bu ilginç kozmik cisimler hakkında bilmediğimiz birçok şeyi de öğrenebileceğiz.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.