Tarihte eşi benzeri yok: 60 milyon mülteci

Tarihte eşi benzeri yok: 60 milyon mülteci

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği,dünya genelinde 60 milyona yakın kişinin yaşadığı bölgeleri terk etmek zorunda kaldığını açıkladı

Dünya genelinde tarihte eşi benzeri görülmemiş bir göç dalgası yaşanıyor. İç savaşın devam ettiği bölgelerde ölümden kaçanları sayısı 60 milyonu buldu. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği raporuna göre bu sayısının yarısını çocuklar oluşturuyor. Göçmen sayısında en fazla artış son bir yıl içerisinde yaşandı. Sadece 2014'te yaklaşık 14 milyon kişi evinden kaçmak zorunda kaldı. Son beş yılda 15'ten fazla ülkede çıkan savaş ve çatışmalar, bu artışın en büyük sebebi.

BİR ÜLKE NÜFUSU KADAR

Suriye, Irak, Yemen, Libya, Mali, Fildişi Sahili, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan, Burundi, Ukrayna, Kırgızistan, Myanmar ve Pakistan en büyük karışıklıkların yaşandığı yerler. Bu ülkelerdeki karışıklıkların çoğu çözülmedi. Afganistan ve Somali gibi yerlerde onlarca yıldır süren sorunlar da sürüyor. 2014'te sadece 126 bin 800 kişinin evine dönmesi bunun en büyük göstergesi. Bu, son 31 yıldaki en düşük eve dönüş sayısı. Dünyada 122 kişiden biri evinden kaçmak durumunda kaldı. Evinden kaçmak zorunda olanlar bir ülke kursaydı, dünyanın en kalabalık nüfuslu 24. ülkesi olurdu.

EN ÇOK SIĞINMACI TÜRKİYE'DE

Suriye'de dört yılı aşkın süredir süren iç savaş, 4 milyona yakın kişinin ülke dışına kaçmasına neden oldu. 7,6 milyon kişi de evinden kaçsa da ülke içinde kaldı. Afganistan 2,6 milyon, Somali de 1,1 milyon göçmenle Suriye'yi takip eden ülkeler oldu. 2014'te mültecilerden yüzde 11'inin sığındığı Türkiye, göçmenlere kapısını açan ülkelerin başında geliyor. Mülteci krizinin eşi benzeri görülmemiş boyutlar aldığına işaret eden UNHCR Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Türkiye'nin çok sayıda Iraklı ve Suriyeliye sınırlarını açtığını belirterek, ''Türkiye, uluslararası toplumdan da çok az destek aldı. Diğer ülkeleri Türkiye'yi örnek almaya davet ediyorum” dedi. Lübnan da nüfusuna kıyasla en çok mülteci alan ülke konumunda. Her 1000 Lübnanlıya 232 mülteci düşüyor.
 
Göç dramı

2015 yılında Afrika'dan Avrupa'ya göç eden göçmen sayında önemli bir artış oldu. Mültecilerin tercih ettiği ülkelerden biri ise İtalya. Ülkenin Porto Empedocle kenti şubat ayından bu yana göçmenlerin tercih ettiği şehir konumunda. BM'ye göre 2015'in ilk beş ayı içerisinde İtalya geçen yıla oranla yüzde 10 artışla 45 bin 600 göçmene ev sahipliği yaptı.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.