Tarihte Bugün: Sultan Abdülaziz Han'a Darbe yapıldı

Tarihte Bugün: Sultan Abdülaziz Han'a Darbe yapıldı

Tarihler 30 Mayıs 1876'yı gösterdiğinde, Osmanlı'da en çok ses getiren Darbelerden biri yapılmış, Sultan Abdülaziz tahttan indirilmişti.

Tarihler 30 Mayıs 1876'yı gösterdiğinde, Osmanlı'da da var olan Askeri vesayet bir daha harekete geçmiş ve Osmanlı Tahtı'nın 32. Padişahı Sultan Abdülaziz tahttan indirimişti.

Peki bu Darbe neden yapıldı? Sultan Abdülaziz Kimdir?

Sultan Abdülaziz, Devlet-i Aliyye'nin 32. Padişahı ve 111. İslam Halifesidir.  II. Mahmud ve Pertevniyal Sultan'ın oğlu, Abdülmecid'in kardeşidir. Abdülaziz 25 Haziran 1861 tarihinde kardeşinin ölümü üzerine, 31 yaşında iken tahta geçmiştir.

Tahtta kaldığı süre içinde başta Donanma olmak üzere pek çok alanda reformları ile ünlü Abdülaziz, başında bulunduğu devleti uzunca süre "iyi" sayılabilecek bir durumda idare etmiştir.

Fakat son döneme doğru işler değişecekti.

Abdülaziz'e darbe neden yapıldı?

Padişahlığının son dönemi doğru Abdülaziz'in hamleleri tam olarak karşılık bulmamış, ekonomik durum kötüleşmeye başlamıştı.

Bunun üstüne, Balkanlar'da pek çok noktada isyanlar baş göstermeye başladı. Bardağı taşıran nokta ise Bulgaristan'da 1.000'e yakın Müslüman'ın isyancı Bulgarlar tarafından öldürülmesi oldu. Bu katliama sessiz kalamayan bölgedeki Kafkas asıllı Müslümanlar, karşılık vermeye başladı.

Durum Avrupa'nın da dikkatini çekti ve duruma müdahalelerde bulunmaya başladı. Bu ise İstanbul çevresinde rahatsızlık doğmasına neden oldu.

 9 Mayıs 1876 günü Fatih medreselerindeki öğrenciler gösteri yaptılar. Göstericilerin sayısı kısa zamanda 5.000'e ulaştı.12 Mayıs günü sadrazam Mahmut Nedim Paşa görevden alınarak yerine Mütercim Mehmed Rüşdi Paşa getirildi. Ayrıca Hasan Fehmi Efendi'nin yerine Hasan Hayrullah Efendi şeyhülislam oldu. Hüseyin Avni Paşa da serasker yapıldı. Ancak gösteriler sona ermedi. 17 Mayıs günü Fatih ve Beyazıt meydanlarında tekrar gösteriler yapıldı.

Darbeden 1 gün önce 29 Mayıs 1876 günü Yeni Osmanlılar Cemiyeti başkanı Mithat Paşa, serasker Hüseyin Avni Paşa, Harbiye Mektebi Nazırı Süleyman Paşa, Serasker Hüseyin Avni Paşa, Şûra-yı Askerî Reisi Redif Paşa yeni Şeyhülislam Hasan Hayrullah Efendi’den padişahın indirilmesi için bir fetva aldılar. Böylece darbenin ertesi gün yapılması için herşey hazırdı.

30 Mayıs günü Harbiye Mektebi öğrencileri Süleyman Paşa'nın emrinde, Taşkışla ve Gümüşsuyu kışlalarındaki askerler ise İstanbul ordu komutanı Refik Paşa’nın emrinde harekete geçtiler. Medrese öğrencileri de bu gruba katıldılar. Dolmabahçe Sarayı'nı çember altına alındı. Tahttan indirilen Abdülaziz bir kayıkla saraydan uzaklaştırıldı. Yerine V. Murat Osmanlı padişahı ilan edildi.

Devrik Padişah Sultan Abdülaziz ise 4 Haziran 1876'da bileklerini keserek intihar etti.

Kaynak: Vikipedia

 

Risalehaber.com

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum