Tarihte Bugün: Nene Hatun vefat etti

Tarihte Bugün: Nene Hatun vefat etti

1877-1878 Osmanlı-Rus savaşının sembol kahramanı Erzurumlu Nene Hatun 22 Mayıs 1955 tarihinde 98 yaşında vefat etti.

Bugün 22 Mayıs 2016, tarihimizde 22 Mayıs'ın önemi ise, Osmanlı- Rus savaşı ile hafızalara kazınmış olan Nene Hatun'un vefat etmesidir. Pek çoklarımızın adını duyduğu, fakat hakkında pek malumatının olmadığı bu sembol isim kimdir? Neden ismi Osmanlı-Rus Harbi ile anılır?

Nene Hatun Kimdir?

Nene Hatun, hayata 1857 yılında gelmiş olan, 93 harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında sembol olmuş bir kadın kahraman.

1857 yılında Erzurum'un çeperli köyünde doğmuş olan Nene Hatun, 20'li yaşlara geldiğinde 93 harbi esnasında Rusların Erzurum işgaline canlı tanık olmuştur.

1878 yılında Erzurum'daki Aziziye tabyasını işgal eden Ruslar, buradaki halk tarafından beklemediği bir savunma ile karşılaşacaktı.

Sabah namazı ile beraber Erzurum camii'lerinden duyulan işgal haberi, Erzurumlu'lar arasında tepki ile karşılanmış ve bu işgale karşı çıkma fikirleri başlamıştı. Pasinler'de bulunan Aziziye tabyasının işgalini haber alan halk, Rusların Erzurum'a doğru ilerleyişine karşı çıkmaya başlamıştı.

Rusların ilerleyişine karşı, Erzurum halkı'da boş durmamış, "taş ve sopalar" ile bir direniş sergilemiştir (Azizye savunması). Tabya'da kalan askerler de Erzurum halkının bu çaresiz direnişine kayıtsız kalmamış ve savunmaya katılmıştır. Geceden başlayıp sabah saatlerine kadar devam eden savunma başarılı olmuş ve Ruslar Aziziye Tabyasından çekilmek zorunda kalmıştır.

İşte bu destansı savunmanın en ön saflarında Nene Hatun bulunuyordu. Kardeşini bu savunmada şehit veren Nene Hatun, yılmaz mücadelesi ile Erzurumlu'lar ve Osmanlı Devleti için bir sembol haline gelecekti.

1955’te Türk Kadınlar Birliği tarafından Yılın Annesi seçilen Nene Hatun, Türkiye’de “Yılın Annesi” unvanı verilmiş ilk kadındır. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetler tarafından verilmiş olan “3. Ordunun Nenesi” unvanını taşır.

1955 yılında Zatürre hastalığı dolayısı ile tedavi gördüğü Erzurum Hastanesi'nde vefat etti.

Risalehaber.com

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.