Tarihte Bugün: Necip Fazıl Kısakürek'in vefatı

Tarihte Bugün: Necip Fazıl Kısakürek'in vefatı

Tarihte Bugün Köşemizde Türkiye tarihinin en önemli edebiyat isimlerinden biri olan Necip Fazıl Kısakürek'in vefatı var.

Tarihler 25 Mayıs 1983'ü gösterdiğinde, yani bundan 33 yıl önce, Türk Edebiyat Tarihi'nin en önemli şairlerinden biri olan Necip Fazıl Kısakürek vefat etti.

Necip Fazıl Kısakürek Kimdir?

Tam Adı Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, 26 Mayıs 1904 yılında İstanbul'da doğmuştur.

24 Yaşına kadar çeşitli Edebiyat işleri yayınlayan Kısakürek'in esas tanınışı 24 yaşında çıkardığı Kaldırımlar iledir. 1934 yılına kadar sadece şair yönü ile tanınan Necip Fazıl, ileriki yıllarda "düşünür" yönü ile de öne çıkacaktır. Öyle ki Türk Sağ Siyaseti'ne bir fikir babası olarak da yerleşecekti. Öyle ki, yer aldığı Büyük Doğu Hareketi İslami hareketin öncülerinden biri de olmuştur.

Kahramanmaraşlı bir aileden gelen Necip Fazıl'ın çocukluğu, emekli mahkeme reisi büyük babasının İstanbul Çemberlitaş'taki konağında geçti.İlk ve orta öğrenimini Amerikan ve Fransız kolejleri ile Bahriye Mektebi'nde tamamladı. Lisedeki hocaları arasında Yahya Kemal de vardı. İstanbul edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdikten sonra gönderildiği Fransa'da Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde okudu. Türkiye'ye döndüğü 1928 yılından sonra çeşitli işlerde çalıştı.

İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Ankara Devlet Konservatuarı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde hocalık yaptı(1939-43). Edebiyat dünyasına 17 yaşında girdi ve ilk şiirleri 1922'de Yeni Mecmu'da yayımlandı. Milli Mecmua ve Yeni Hayat dergilerinde çıkan şiirleriyle kendisinden söz ettirdi. 1934 yılında Abdülhakim Arvasi'yi tanıdıktan sonra fikir hayatında görülen büyük  değişme, yazı ve şiirlerinede yansıdı. 1943'te yayımladığı Büyük Doğu ise, 14 Haziran 1978 tarihine kadar haftalık, aylık ve günlük olarak aralıklarla çıktı.

25 Mayıs 1983'de vefat etti.

Necip Fazıl'ın bazı eserleri ise şöyle;

ÖRÜMCEK AĞI: Necip Fazıl Kısakürek; şiir kitabı; sanatçının ilk şiir kitabıdır...
BEN VE ÖTESİ: Necip Fazıl Kısakürek; şiir kitabı...
SONSUZLUK KERVANI: Necip Fazıl Kısakürek; şiir kitabı...
ÇİLE: Necip Fazıl Kısakürek; şiir kitabı...
KALDIRIMLAR: Necip Fazıl Kısakürek; şiir kitabı; şairin en ünlü şiiridir...
BİRKAÇ HİKÂYE: Necip Fazıl Kısakürek; hikâye...
BİRKAÇ TAHLİL: Necip Fazıl Kısakürek; hikâye...
RUH BURKUNTULARINDAN HİKÂYELER: Necip Fazıl Kısakürek; hikâye...
TOHUM: Necip Fazıl Kısakürek; tiyatro; sanatçının ilk tiyatro eseridir; 1935 senesinde Muhsin Ertuğrul tarafından sahnelenmiştir; oyunda " tohum ", millî mücadeleyi, Anadolu halkının öz benliğinde mevcut ruhun bir fışkırışı olarak gösterilmiştir...

 

Risalehaber.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.