Tarihte Bugün: Köy Enstitüleri ve İslam'a karşı projeler

Tarihte Bugün: Köy Enstitüleri ve İslam'a karşı projeler

Tarihte bugün köşemizde 76 yıl önce bugün açılan ve İslam'a karşı yürütülen en büyük projelerden biri olan Köy Enstitüleri var.

Tarihler 27 Nisan 1940'ı gösterdiğinde, yeni kurulmuş ve devrimler adı altında Müslüman halkı dönüştürme projelerine devam eden rejimin son projelerden biri de hayata sokuluyordu.

27 Nisan 1940'da köy enstitülerinin kuruluşuna ilişkin kanun kabul edildi.

Köy Enstitüleri Nedir?

Köy Enstitüleri, ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 27 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılmış okullardır. Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti

Köy Enstitüleri Komunizm ve Dinsizlik Projesinin başıdır;

CHP’nin kurduğu Köy Enstitüleri’nde yaşanan binbir türlü rezalet ve komünizm propagandası Meclis tutanaklarına geçmiştir. Dönemin Eğitim Bakanı Tevkif Ileri, 26 Aralık 1952 tarihli meclis konuşmasında, yaşanan rezaletleri, komünizm propagandasını ve anarşiye teşviki belgelerle ortaya koymuştur.

Tevfik Ileri’nin izahatından özetle naklediyoruz:

1 – Tanınmış bir Komünistin aynı illetle malul karısı, bu müesseselerin birine öğretmen olarak atanmış, öğrenciler bu yolda zehirlenmiştir. Birçok vatanperver öğrencinin bu haller karşısındaki aksülamelleri (tepkileri) de zamanın idarecileri tarafından şiddetle karşılanmıştır.

2 – Vesikalarla (belgelerle) sabit olduğuna göre bu Enstitülerde Komünizme dair eserlerin hulasaları (özetleri) talebe konferansları adı altında gençlere dinletilirdi.

3 – Iftiharla kaydedeyim ki bu hadiseler karşısında da en büyük tepkiyi, yine bu müesseselere devam eden temiz Türk köylüsü gençler göstermiş ve Büyük Millet Meclisine kadar başvurmuşlardır. Şimdi de ilgili dosyalardan, şahitlerin ifadelerinden alınan bazı satırları okuyorum.

Hasanoğlan Köy Enstitüsü yüksek kısım öğrencilerinin konferanslarından tesbit edilmiş parçalar:

“Biz hala bu rejimi -Komünizmi- kabul ettiremiyor isek bu, o rejimin kötülüğünden değil, bizim kafalarımızın geriliğindendir.

Son varılacak nokta; vatan, sınır kavgaları atılarak aile ve memleket diye bir şeyin tanınmadığı, bütün insanların kardeş olarak yaşamaya çalıştıkları bir merkezdir. Bunun için yapacağımız iş, hükümeti devirerek yerine geçmek, Komünistliği ilan etmektir.

Aile kudsiyeti saçmadan başka bir şey değildir. Senin karın, benim karım diye tabiat bir şey ayırt etmemiştir. Bunları ortadan kaldıracak elemanlar biziz.

4 – Bir öğrenciye hazırlattırılmış bir konferansta Rusya örnek olarak gösterilmiştir.

5 – Karl Marks’ın hayatı ve mezhebi hakkında konferanslar verilmiştir.

6 – Ahlaki gelenek ve göreneklerimize aykırı her türlü hareketler mazur görülmüş, hatta teşvik edilmiştir. Çirkin muamelelere hedef olan ve mukavemet gösteren kızlarımızdan bıçaklanarak tecavüze uğrayanların bulunduğunu gösteren şahadetler, vesikalar (belgeler) mevcuttur.

7 – Komünist Partisi’nin manifestosunun (bildirisinin) teksir edilerek öğrencilere dağıtıldığı da tesbit edilmiştir. O zaman neşredilen “Köy Enstitüleri Dergisi”nde Komünistliği telkin edici yazılar vardır.”

İşte o belgeler;

chp-islama-zararlari-atatc3bcrkc3bcn-islama-zararlari-chp-ve-din-inc3b6nc3bc-ve-din-kc3b6y-enstitc3bcleri-komc3bcnizm-nedir-sosyalizm-nedir-komc3bcnist-mc3bcslc3bcman-olur-mu.jpg

chp-islama-zararlari-atatc3bcrkc3bcn-islama-zararlari-chp-ve-din-inc3b6nc3bc-ve-din-kc3b6y-enstitc3bcleri-komc3bcnizm-nedir-sosyalizm-nedir-komc3bcnist-mc3bcslc3bcman-olur-mu1.jpg

KAYNAK:

[1] TBMM Zabıt Ceridesi, 9. Dönem, Cild 18, Içtima 22, 26.12.1952, sayfa 441 ve devamı.

Eşref Edib’in Kara Kitap adlı eserinde (Beyan Yayınları, Istanbul 2013, sayfa 72, 73) Tevfik Ileri’nin sözkonusu konuşmayı 22.12.1954 tarihli oturumda yaptığı yazılıdır, ancak bu tarih 1952 olacak.

(2) www.belgelerlegercektarih.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.