Tarihte Bugün: İmam-ı Azam Ebu Hanife Vefat Etti

Tarihte Bugün: İmam-ı Azam Ebu Hanife Vefat Etti

Asıl adı Numan Bin Sabit olan İmam-ı azam Ebu Hanife 6 Mayıs 767 tarihinde Bağdat’ta vefat etti. Peki İmam-ı Azam Ebu Hanife Kimdi? Nasıl Vefat Etti?

Tarihler 6 Mayıs 767'yi gösterdiğinde, İmam-ı Azam Ebu Hanife adı ile bilinen Numan Bin Sabit Vefat etti.

İmam-ı Azam Kimdir?

Ebû Hanife, Kûfe’de hicrî 80 yılında doğdu. İslâm’in hâkim olduğu bir ortamda yetişen Numân b. Sâbit küçük yaşta Kur’ân-ı Kerîm’i hıfzetti.

Numân gençliğini ticaretle geçirdikten sonra İmam Sa’bî’nin tavsiye ve desteğiyle öğrenimine devam etti. Arapça, edebiyat, sarf ve nahiv, şiir ögrendi. Yetiştiği Kûfe şehri ve bütün Irak bölgesi müslim-gayrimüslim birçok düşüncenin, itikâdi fırkaların bulunduğu, itikadla ilgili ateşli tartışmaların yapıldığı rey ehlinin yerleştiği bir şehirdi. Dindar bir ailede yetişen Ebû Hanife’nin de bu itikâdi tartışmalara zaman zaman katıldığı kuvvetle muhtemeldir.

Ebû Hanife’nin yaşadığı yer ve çağda itikâdi fırkalar çoğalmış, bir sürü sapık fırkalar ortaya çıkmış, Emevi hükümdarlarının Ehl-i Beyt’e zulmü devam etmiştir.

Ebû Hanife vakar sahibi bir insandı. Tefekkürü çok, konuşması az, Allah’ın hudûdunu olabildiğince gözeten, dünya ehlinden uzak duran, faydasız ve boş sözlerden hoşlanmayan, sorulara az ve öz cevap veren çok zeki bir müçtehiddi.

Fıkhi sistematik hale getirip bütün dünyevî meselelerin leh ve aleyhteki biçimlerini ortaya koyarak ve sağlam bir akîde esası çıkararak doktrinini meydana getirmiştir. Ebû Hanife’nin binlerce talebesi olmuş, bunların kırk kadarı müçtehid mertebesine ulaşmıştır. (el-Kerderî, Menâkibu’l-Imâm Ebû Hanife, II, 2i8)

İmam-ı Azam Nasıl Vefat Etti?

İmam-ı Azam'ın ölümü çok tartışılan bir konudur.

Emevi ve Abbasi halifelerinin kadılık tekliflerini kabul etmemesi üzerine işkencenin tesiriyle veya hapiste zehirlenerek şehit olduğuna dair rivayetler olmakla beraber, hapisten çıkarılarak gözaltında bulundurulduğu, ders vermekten ve halkla münasebetten men edildiği veya evinde vefat ettiği de kaydedilmektedir.

 

Risalehaber.com

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.