Tarihte Bugün: Çernobil ve Komünizm'in rahatça feda ettiği insanlar...

Tarihte Bugün: Çernobil ve Komünizm'in rahatça feda ettiği insanlar...

Tarihte Bugün köşemizde, Sovyetler döneminin Türkiye topraklarını da etkilemiş en büyük felaketi olan Çernobil Felaketi ve bu felaket esnasında gerçekleşen bir olay ile Komünist rejimin insanları nasıl rahatça feda ettiği var.

Çernobil Faciası Nedir?

Tarihler 26 Nisan 1986'yı gösterdiğinde, SCB’ye ait Ukrayna’da bulunan RBMT-1000 tipi nükleer santralin dört no’lu ünitesi infilak etti. Bölgedeki radyasyon miktarı normalin 100 bin katına ulaştı. Patlamada ilk etapta santralde bulunan 81 kişi öldü. Bölgede yaşayan 135 bin kişi tahliye edildi. Patlamadan 2 milyona yakın Ukraynalı etkilendi. Kanser vakaları ve anormal doğumlarda normalin 400 katı artışlar oldu.

Çernobil Faciası Türkiye'yi Nasıl Etkiledi?

Çernobil olayından Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi de etkilendi. Çay ve fındık başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde yetişen ürünler kontrol altına alındı. Ancak etkilenmenin boyutu tam olarak bilinememektedir. Hafızalardan silinmeyen en önemli olay dönemin Sanayi Ve Ticaret Bakanının televizyonda çay içerek etkilenme olmadığını göstermeye çalışması oldu. Bugün bölgede ki kanser vakalarının fazla olması bu konu ile ilgili iddiaları gündeme getirmektedir.

Çernobil Faciasında Komünist Rejim'in insafsızlığı

Facia ve sonrasında Sovyet Rejimi pek çok kez İnsan hayatını hiçe sayan ihlaller ve hatalar yapmıştır. İşte bunlardan bazıları;

-Kendilerine tehlikenin boyutu hakkında hiçbir açıklama yapılmamış binlerce maden işçisi, reaktörün altından merkezine ulaşmak için tünel kazarken tehlike sınırının kat kat üstünde radyasyona maruz kalıp ölmüşler ya da ölmekten beter olmuşlardır.

- Olayın hemen sonrasında Sovyet Rejimi, olayın çözümünü aramak yerine kendi iktidarını sağlam tutma yoluna gitmiştir. Bu yüzden, Reaktörün üstüne helikopterlerle kurşun dökmek zorunda bırakılan rus pilotları da tehlike sınırının çok üstünde röntgen seviyesinde ışımayla ölmüşlerdir.

- Facia ile gerçek ölü rakamları, gerçek radyoaktif yayılma rakamlarını saklayan Sovyetler Birliği bir başka felakete daha kapı açmıştır.

- Ve belki de Çernobil Faciasının en büyük dramı, acilen olay yerine sevk edilerek bölgedeki nükleer sızıntıyı örtmek için çalışmaya zorlanmış, pek çoğu henüz 20'li yaşların başında olan 1500 asker ve itfaiyeci olmuştur;

Enkazı tesis içine taşımak ve de radyoaktif çekirdeğin altını beton ile kapatmak için itfaiyecilerle birlikte askerlerin kullanılmasına karar verilmiş ve 1500 kadar asker kullanılmış.

Basit bir gaz maskesi, eldiven ve çizme dışında bir koruma ekipmanı kullanmayan asker ve de siviller bölgede çalışmaya başlamışlar. bir askerin (veya sivilin) günde en fazla 3 dakika çalışmasına izin veriliyormuş. Ama bu süre içinde alınan radyasyon miktarı bile omur boyu alınabilecek radyasyon esiğinin üzerindeydi..Çalışmalar planlandığı gibi 15 gün içinde bitirildi.

Peki bu radyoaktif enkaz kaldırma isinde çalışan askerlere (ve de sivillere) ne oldu?

Bu temizlik çalışmalarına katılan askerlerin büyük bir kısmı bir yıl içinde öldü. (bu sayı (asker+sivil) kimi kaynaklara Gore 4000 civarında.)

 

Risalehaber.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.