Tarihte Bugün: "Büyük Kartal Öldü"

Tarihte Bugün: "Büyük Kartal Öldü"

Tarihte Bugün köşemizde Peygamber Efendimiz (S.a.v)'in müjdesine mazhar olmuş bir Cihan Padişahı var. Osmanlı İmparatorluğunun kimine göre en yetenekli Padişahı nasıl vefat etti? Zehirlendi mi? yoksa hastalığa yenik mi düştü?

3 Mayıs 1481 günü, yıllar sonra "Fatih" takma ismi anılacak, binlerce yıldır ayakta duran Roma İmparatorluğunun Doğu'sunu tarih sahnesinden silmiş ve Osmanlı Devleti'ni bir İmparatorluğa dönüştürmüş olan II. Mehmet, nam-ı Diğer Fatih Sultan Mehmet, hayata gözlerini yumarak ebediyete intikal etti.

 

Peki II. Mehmet Kimdir?

II. Mehmed (Osmanlı Türkçesi: محمد ثانى, Meḥmed-i s̠ānī; bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmet kısaca Fâtih, Osmanlı Türkçesi ile فاتح; Avrupa'da tanınan adıyla: Grand Turco (Büyük Türk) veya Turcarum Imperator (Türk İmparatoru)[1][2][3]; 30 Mart 1432 – 3 Mayıs 1481)[4][5], Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci padişahı. İlk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 32 yıl boyunca hüküm sürdü.

II. Mehmed, 21 yaşında İstanbul'u fethederek 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu'na son verdi ve bu olay birçok tarihçi tarafından Orta Çağ'ın sonu Yeni Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edildi.[6] Fetih'ten sonra Fethin Babası anlamına gelen "Ebû'l-Feth" Osmanlı Türkçesi ile ابو الفتح, daha sonraki dönemlerde ise "Çağ Açan Hükümdar" ve "Kayser-i Rûm" (Roma İmparatoru, Osmanlı Türkçesi: قیصر روم) unvanları ile anıldı. (Wikipedia)

Fatih Sultan Mehmet Nasıl Öldü? Öldürüldü Mü?

Bilinen Tarih'e göre, Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet, 1481 yılında yeni bir sefere doğru yola çıkar. Mısır Memlük Devleti üzerine doğru gittiği bu sefer sırasında, Maltepe ile Gebze arasında vefat etti.

Ölümü ile ilgili Resmi tarihi bilgiler "Gut Hastalığı" sebebini yazsa da, ölümü en çok tartışılan Padişah, Sultan II.Mehmet'tir.

Fatih'in ölümünde çeşitli görüşler vardır.

Fatih Sultan Mehmed'in, 3 Mayıs 1481 Perşembe günü İkindi Namazı vaktinde, Gebze'ye yakın Hünkar Çayırı'nda öldüğüne ait haberi, İstanbul halkından önce bir Venedik casusu öğrendi ve derhal Başkentteki Venedik Cumhuriyeti Baliosuna bildirdi. Balio hemen tek cümlelik bir name yazdı ve bir kuryeye teslim etti. Namede şu yazıyordu :
"La Grande Aquila é Morta" (Büyük Kartal öldü ! )

Peki nasıl olmuştu da 49 (bazı kayıtlara göre 51 ) yaşındaki, Nikris yani Gut Hastalığından başka bir derdi olmayan Padişah aniden ölüvermişti ?.. Eceliyle mi ölmüştü, ihmalkarlıktan mı ölmüştü, Zehirlendiğinden dolayı mı ölmüştü ?.. Zehirlendiyse, kim zehirlemişti ?.. Venedikliler mi, Memluk Sultanı mı, büyük oğlu Bayezid mi ?..


Nikris ağrılarının çok şiddetli geçtiğini ; Örneğin 1475'de çıktığı Boğdan seferini, artan ağrıları yüzünden yarıda bıraktığını yerli yabancı birçok tarihçi yazmaktadır.. Ama insanı aniden öldürecek bir hastalık değildir. Buna rağmen, çok geniş çaplı bir araştırma yapan Şehabeddin Tekindağ, Fatih'in eceliyle öldüğünü iddia edenlerin başını çekmektedir. Kanıt olarak da ; Dönemin Türk kaynaklarında Aşıkpaşazade'nin o meşhur şiiri dışında, zehirlenmeden hiç bahsedilmediğini, yine o dönemin Arap ve İtalyan kaynaklarında da bir kayıt olmadığını söylüyor..


Zehirlendiğini iddia edenler de aralarında ayrılıyorlar..

Birinci görüş ; Amasya valisi Şehzade Bayezid'in ; Veziriazam Karamani Mehmed Paşa'nın, Kardeşi Cem lehindeki girişimleri nedeniyle başhekim Acem Lari'yi kullanarak babasını zehirlettiği.. Acem Lari dört yıl sonra 1485'de Edirne'de öldüğünde, Edirneliler arasında Bayezid tarafından zorla verdirilen aşırı dozda afyon nedeniyle öldürüldüğü dedikodusunun dolaştığını ise kanıt olarak gösterirler..


İkinci görüş ; Memluk sultanı Kayıtbay'ın Acem Lari'yi kullanarak padişahı zehirletmiş olmasıdır.. Memluk sultanının bu konuda daha önceki bazı girişimlerini kanıt olarak gösterirler..


Üçüncü ve en çok taraftar bulan görüş ise ; Venediklilerin Hatih'in başhekimlerinden Yakup Paşa aracılığı ile Padişahı zehirlettiğidir..


İlber Ortaylı, "Yönü belli olmayan bir sefere çıkarken zehirlenerek öldürülmüştür. Tarihi veriler bu seferin İtalya üzerine olduğunu gösteriyor. ayrıca İtalyanlar o dönemde zehir konusunda çok uzmanlaşmış bir milletti." diyor..


Ünlü Osmanlı Tarihçisi Franz Babinger ; Venedik devlet arşivleri belgelerindeki incelemeleri sonucu yazdığı bir makalede, Venedik'in, Fatih'e karşı, 1456 ile 1479 arasında bir düzine kadar suikast girişiminde bulunduğunu iddia ediyor. Arnavut Paul adlı bir berber, Trogirli bir denizci, Vlaco adında Yahudi bir hekim, Floransalı Francesko Baroncello, Krakowlu bir Polonyalı ve Katalonyalı bir maceraperest, bu girişimlerde Venedik adına rol alan kişilerden bazıları..

Venedik'in büyük paralar karşılığında anlaştığı kişilerden birinin de Fatih'in özel doktoru Yakup Paşa olduğu arşiv belgelerinden anlaşılmasına rağmen, Babinger objektif olmayan bir yorumla, suikast işinin yarım kaldığını belirtiyor..

Fatih Sultan Mehmed'in nasıl öldüğü veya öldürüldüğü ile ilgili bütün tezler bunlar. Nasıl veya Ne Şekilde öldürüldüğü  tam olarak bilinmez lakin, İslam Sancağını bir İmparatorluk himayesine bırakarak ve Avrupa'yı yıllarca titreterek vefat ettiği ise bir gerçek.

 

Risalehaber.com
 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum