Tarihte Bugün: 27 Mayıs'a giden yol: 555K

Tarihte Bugün: 27 Mayıs'a giden yol: 555K

Tarihte Bugün köşemizde seçilmiş bir Başbakan'ı koltuğundan eden yolculuğun en önemli mil taşı var: 555K, yani 5.Ayın 5.Günü saat 5'de Kızılay Meydanı...

Tarihler 5 Mayıs 1960'ı gösterdiğinde, Menderes'e atılan iftiralar hat safhaya ulaşmış, ordu içerisinde hareketlenmeler başlamış ve Menderes ve İki Bakanı'nı haksız yere ipe götürecek olaylar zincirinin en önemli halkası başlamıştı. 555K...

555k Nedir?

555k, 5 Mayıs 1960 günü Saat 5'de Ankara'nın Kızılay Meydanı'nda Adnan Menderes hükümeti aleyhinde düzenlenen gösterinin şifresi. "5. Ayın 5.Günü Saat 5'te Kızılay"

Bu gösteri herşeyden önce Menderes'in iktidarını devirmek isteyen kitlelerin bir provokasyonu olmak ile birlikte, gösteri sırasında atılan sloganlar da göstericilerin ve organizasyonun niyetini açıkça belli etmektedir;

"Halk Asker El Ele"

28 ve 30 Nisan 1960 tarihlerinde polisle öğrenciler arasında çıkan çatışmalarda öğrencilerin hayatını kaybetmesi ve Turan Emeksiz isimli öğrencinin ölmesi ülkedeki ortamı kutuplaşmaya sürüklemişti.

Demokrat Parti mitingi için Kızılay Meydanı'na gelen Başbakan Adnan Menderes, bir anda kendini protestocuların arasında bulmuştu.

Hatta şair Cemal Süreya'nın aktardığına göre Vedat Dalokay, Menderes'in “Ne istiyorsunuz?” sorusu üzerine başbakanın yakasına yapışıp “Hürriyet istiyoruz!” demiştir. Menderes ise şu soruyla cevap vermişti: “Başbakanın yakasına yapışıyorsun, bundan büyük hürriyet olur mu?”

Oluşan kaos ortamı ve yazılan senaryolar ülkeyi yavaşça darbe ortamına sürüklüyordu. Yazılan senaryo'da önce asker kendi içinde örgütlendirilmiş, sonra da ortada bir halk isyanı varmış gibi gösterilerek dönemin muhalefet partisi tarafından örgütlenen kitleler, ortada bir halk isyanı varmış gibi göstermiştir.

Kısacası, 555k olayı, 27 Mayıs Darbesinin fitilini ateşleyerek, halk tarafından seçilmiş bir iktidarı devirme projesinin başlangıcı olmuştur.

Risalehaber.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.