Tarihin bilinmeyen tanıkları

Tarihin bilinmeyen tanıkları

Bugünlerde tekrar çatışmalarla gündeme gelen Irak'ın kuzeyi, birçok şehit Osmanlı askerinin mezarına ev sahipliği yapıyor. Bu unutulmuş şehitlikler Musul, Kerkük ve çevresinde.

 
İNGİLİZLERLE SAVAŞTA ŞEHİT OLDU
 
Irak'ın kuzeyinde Osmanlı döneminden kalma şehitlikler bölgenin geçmişiyle ilgili tanıklık yapmaya devam ediyor. Tarihi acılarla dolu olan bu coğrafya, son günlerde yine çatışmalarla dünya gündemine oturdu. Osmanlı toprağını korumak için 1. Dünya Savaşı'ında İngilizlerle savaşarak şehit düşen askerlerin mezarları özellikle Musul ve Kerkük'te bulunuyor.
 
60 MEZAR AYAKTA KALMIŞ
 
Kerkük Kalesi'nde Osmanlı subay şehitliği bulunuyor. Musul Valisi Muhammed Bölük Paşa'nın mezarı bunlardan birisi. Kerkük-Tikrit karayolunun kenarında ise yok olmaya yüz tutmuş bir şehitlik daha var. Burada 60'ın üzerinde şehit Osmanlı askerinin sadece kenar taşları belli olan kabri var. Civarda yaşayan halka göre ise toplam sayı 200 civarında.
 
BİR TÜRKMEN EVİNİN AVLUSUNDA
 
Osmanlı'nın önemli komutanlarından Topal Osman Paşa'nın kabri de Kerkük'te bulunuyor. Paşanın mezarının yan tarafından 9 tane Osmanlı subayının mezarları bulunuyor. Bir Türkmene ait evin iç avlusunda kalan mezarlarda Özdemir Paşa ve Polat Paşalar da ayrı bir kümbette yatıyorlar. Kümbet normal halinde 2 metre yükseklikte iken bugün harap halde.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.