Tarihi taş köprü dünya mirası yolunda

Tarihi taş köprü dünya mirası yolunda

Edirne'nin Uzunköprü ilçesindeki tarihi Uzun Köprü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için başvuru yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığının, Edirne'nin Uzunköprü ilçesindeki tarihi Uzun Köprü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için başvuru yapacağı bildirildi.
 
Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı döneminde 1444'te yapılan tarihi taş köprünün 1392 metre uzunluğunda, 6,80 metre genişliğinde olduğunu ve 174 kemeri bulunduğunu söyledi.
 
Köprünün fiziksel özellikleri açısından dikkat çekici olduğunu belirten İşbilen, şöyle konuştu:
 
"Köprü, dünyanın en uzun köprüsü. 15. yüzyılda yapılan ve tarihi öneme sahip bu eserden turizm açısından yararlanmamız gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uzun Köprü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için başvuruda bulunacak. Yıllardır bunun için çalışıyoruz. Listenin bir geçici kısmı, bir de kalıcı olan asil kısmı var. Bizim amacımız kalıcı olan kısımda yer almak ancak kalıcı olan kısımda yer almak için köprünün ilk günkü şekliyle restore edilmesi gerekiyor." 
 
"Üç tonun üzerindeki araçlar geçemiyor"
 
İşbilen, köprüdeki 52 gözde çatlakların olduğunu ve yapıyla bütünleşen iki taşın düştüğünü söyledi. İlçe trafik komisyonunca aldıkları kararla 3 tonun üzerindeki araçların köprüden geçişine izin vermediklerini belirten İşbilen, şöyle devam etti:
 
"Köprü, ulaştırma görevi gördüğü için Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yer alıyor. Uzun Köprü karayollarının 2015 yatırımları kapsamında yer alırsa UNESCO Dünya Kültür Mirası çalışmalarımız daha da hızlanacaktır. Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu'nun konuya ilişkin bilgileri var. Bakanımızın desteğini bu konuda da göreceğimizden eminiz."
 
İşbilen, köprünün listeye alınmasının bölge turizmi açısından da önemli olduğunu vurguladı.
 
İlçedeki insanların köprü ve çevresinde vakit geçirebilmesini engelleyenin Ergene Nehri'nin durumu olduğunu aktaran İşbilen, şunları kaydetti:
 
"Nehir köprümüzün orta gözünden akıyor. Nehrin temizlenmesi halinde turizm açısından da ekonomik açıdan da köprü çevresinde hareketlilik artacaktır. Köprünün çevresinde sosyal alanlar oluşturulabilir. Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin Edirne'ye katkısı çok büyüktür. Edirne'deki Karaağaç mevkisinin nehir kenarında yer alması, sosyal açıdan birçok durumu ortaya koymuştur. İnşallah tarihi köprünün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almasıyla tüccarımızı, esnafımızı da güldürürüz diye düşünüyorum."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.