Tarihi Ortaköy Camii ibadete açılıyor

Tarihi Ortaköy Camii ibadete açılıyor

Restorasyonu 3 yıl süren Beşiktaş'taki tarihi Ortaköy Camisi (Büyük Mecidiye), önümüzdeki cuma günü ibadete açılıyor.

 Dört yıla yakın süredir restorasyonu süren Ortaköy Camii'nin açılışı Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.
 
Tadilatı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülen tarihi caminin açılışını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirmesi bekleniyor.İstanbul Boğazı'nın dikkat çeken mimari eserlerinden biri olan, 19. yüzyılda 1853 yılında Sultan Abdülmecit Han tarafından mimar Nigoğos Balyan'a yaptırılan Ortaköy Camisi, 2011 yılında başlanan restorasyonun ardından 6 Haziran tarihinde ibatede açılıyor. Açılışını Başbakan Erdoğan'ın gerçekleştirmesi beklenen tarihi caminin restorasyon maliyeti ise yaklaşık 7 milyon lira.

RESTORASYON MALİYETİ 7 MİLYON LİRA

Sona gelinen çalışmalarla ilgili İHA muhabirine bilgi veren Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, çalışmalar başladıktan sonra artan maliyet ve süreye dikkat çekerek, 'Buranın restorasyonuna ilk başladığımız zaman biz 1,5 milyon TL'lik bir maliyet öngörmüştük ve '1,5 yılda da bitiririz' diye düşünüyorduk. Ama restorasyona başladığımız zaman çok ciddi manada harap olduğunu gördük. Özellikle ahşap işleri ve deniz kıyısında olmasından dolayı taş işçiliğinde taşlarda büyük aşınmalar vardı. Ondan dolayı süre 3 yıla çıktı. Maliyet de 7 milyon TL'ye çıktı. Fakat helal olsun böyle bir eserimiz için, hiç problem değil. Gecikme bundan kaynaklandı, ama buna da değdi. Çünkü gerçekten taş işçiliği o taşların bir bloğunun ağırlığı 500 kilogram ve 1 tonun üzerindedir. Sadece bir blok olarak düşünmeyin bunu, bunun üzerine bir de o sistemin çiçek ve diğer motiflerinin yapılması gerekiyor. Bunları yaparken küçük bir hatanın, küçük bir kırılma olması o koskoca bloğun bir kenara bırakılıp, yeniden bir taş işlenmesini gerektiriyor. En önemli unsur burada taş işçiliğiydi' şeklinde konuştu.

19. YÜZYILDA YAPILAN TARİHİ CAMİ 6 KEZ RESTORASYONDAN GEÇİRİLDİ

Caminin restorasyonunda sona gelindiğini ifade eden Özekici, çalışmalar sırasında Başbakan Erdoğan'ın sürekli olarak bilgilendirildiğini de aktararak şunları söyledi:

'Biz sayın Başbakanımıza teşekkür ediyoruz. 'Allah razı olsun' diyoruz. İnşallah yetişir. Son temizlik aşamasına geldik. Biliyorsunuz Sayın Başbakanımızla Sülaymaniye ve Fatih camilerini açtık ve eserlerimizle ilgili biz Başbakanlık'ımıza her ay rapor sunuyoruz . Yani istanbul'umuza, Sayın başbakanımız, bakanımız genel müdürümüz çok yakından ilgileniyor. Eserler, restorasyon durumu, geldikleri nokta, ihtiyaç durumunda büyük ilgisi ve vakıflara olan bu sevgisi bizlerin motivasyonunu da arttırıyor. Zaten halılarımız döşendi gördüğünüz gibi, hem döşüyoruz hem de temizlik yaparak çıkıyoruz. İnşallah bir aksilik olmaz ise Cuma günü açacağız.'

Tarihi Ortaköy Camisi, bu son restorasyon da dahil olmak üzere 1862, 1866, 1894, 1964, 1984 ve 2011 olmak üzere günümüze kadar altı kez kapsamlı onarım geçirdi.

Tam adı Büyük Mecidiye olan Ortaköy Camii, 1853 yılında Sultan Abdülmecit Han tarafından mimar Nigoğos Balyan'a yaptırıldı. Yapının bulunduğu alan denize doğru doldurulmuş bir yarımada üzerinde yer alıyor. Caminin bulunduğu alanda daha önce 1721 yılında Vezir İbrahim Paşa'nın damadı Mahmut Ağa bir mescit yaptırmış ve bu mescit 1730 yılında Patrona Halil Ayaklanması esnasında yıkılmıştı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.