Tarihi medrese eğitimin hizmetinde

Tarihi medrese eğitimin hizmetinde

Aksaray'daki yaklaşık 700 yıllık Zinciriye Medresesi, tarihi binanın ruhuna uygun olarak bugün de eğitim faaliyetlerinin yanı sıra kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Karamanoğulları'ndan Yahşi Bey tarafından 14. yüzyılda yaptırılan Zinciriye Medresesi, tarihte iz bırakan önemli eğitim kurumları arasında yer alıyor.

Cumhuriyetten sonra bir dönem hapishane olarak kullanılan, 1985 yılından itibaren Aksaray Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan yapı, müzenin taşınmasının ardından restore edildi. Zinciriye Medresesi, günümüzde Aksaray Belediyesince açılan kurslarla, öğrencilere hat sanatı, ebru ve Osmanlıca başta olmak üzere birçok farklı alanda verilen eğitime ev sahipliği yapıyor.

Uzun yıllar ilme hizmet etti

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, medresenin 1336 yılından kalan bir yapı olduğunu belirterek, "Zinciriye Medresesinin günümüzdeki karşılığı üniversitedir, üniversite tahsili yapan kişilerin eğitim alması için yaptırılmıştır. Sadece İslami ilimlerle ilgili değil müspet ve ilmi konularda ciddi katkıları bulunmuştur. Uzun yıllar boyunca ilme hizmet etmiştir" diye konuştu.

Palta, medresenin geçmiş dönemlerde sık sık restorasyon geçirdiğini ifade ederek, en son 6-7 yıl önce restorasyon çalışmalarına başlandığını aktardı.

Geçmişte Zinciriye Medresesinde birçok alimin yetiştiğini dile getiren Palta, "Oralarda Cemaleddin Aksarayi gibi, gerçekten hem İslami ve tıbbi ilimler alanında hem de hukuk dalında zirve yapan insanlar, buralarda yetişmişlerdir. Bu çerçevede buralarda birçok mütefekkir ve devlet adamları yetişmiş. Medrese, 1900'lü yıllara kadar işlevini yerine getirmiş, daha sonra değişik amaçlarla kullanılmıştır" dedi.

Tarih Araştırma Merkezi kurduk

Medresenin, yakın tarihimizde bir dönem hapishane olarak kullanıldığını belirten Palta, şunları kaydetti:

"Aksaray Belediyesi olarak burayı aldık ve restorasyon çalışmaları bitirdik. Yakın tarihte bir dönem hapishane olarak da kullanılan Zinciriye Medresesini, bu tarihi binanın ruhuna uygun olmak kaydıyla yeniden ilim irfan yuvası haline getirmeye çalışıyoruz. Burada Aksaray Üniversitesi ile 'Tarih Araştırma Merkezi' kurduk. Buraya yine hocalarımız gelerek üniversite öğrencilerimize dersler veriyor. Aksaray Belediyesi bünyesinde kurslar açıyoruz. Hat sanatı, tezhip, ebru, Osmanlıca ve müzik aletleriyle ilgili kurslarımız var."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.